l'avantprojecte de govern no recull totes les propostes

Els advocats denuncien intrusisme laboral

Margarita Marticella, Miquel Bellera, Sònia Baixench, Xavier Sopena i Sílvia Estrada.DIARI

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Advocats denuncia, un cop més, l’intrusisme laboral. L’entitat defensa que només l’advocat –que és el professional del dret col·legiat– pot assessorar jurídicament un tercer i que els gestors, economistes o, inclús, els juristes –professionals del dret que no estan col·legiats– han de limitar-se a l’assessorament tècnic. “El col·legi defensa que la professió d’advocat no ha de ser exclusivament l’activitat processalista”, va manifestar ahir el vicedegà, Xavier Sopena, sinó que “té un vessant d’assessorament i preventiu igual d’important”. I va afegir que “tenim els coneixements jurídics per poder assumir aquesta exclusivitat”.

Per aquest motiu, l’organisme va fer públic ahir el malestar amb el resultat final de l’avantprojecte de llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi d’Advocats elaborat per Govern, que no recull aquesta exclusivitat. “En el redactat aprovat pel col·legi es precisen amb més detall les activitats exclusives dels advocats, vinculades a l’assessorament, la consulta i l’elaboració d’informes”, va indicar la degana, Sònia Baixench, amb l’objectiu de “mitigar l’intrusisme”.

L’altre punt conflictiu amb l’avantprojecte de Govern és l’apartat tècnic que especifica la modificació dels estatuts. Mentre que la proposta de l’executiu exigeix la majoria absoluta dels membres del col·legi, l’entitat demana que es pugui fer amb majoria simple. El motiu, segons va argumentar Baixench, és que pràcticament la meitat dels membres del col·legi són advocats no exercents i que la seva implicació “sempre és més difícil d’aconseguir”. I va alertar que si finalment tira endavant la proposta del Govern, sense la majoria absoluta el col·legi no podrà adaptar els estatuts a la nova llei, tal com exigeix el text normatiu.

Davant d’aquesta situació, el col·legi està mantenint reunions amb els grups parlamentaris per traslladar-los les seves demandes. “Ens van dir que ens farien part de la seva resposta”, va manifestar Baixench. Ara bé, si les esmenes no modifiquen la llei en el sentit que reclamen, el col·legi es reunirà per veure com actuar. D’altra banda, el col·legi també va demanar eliminar la disposició addicional inclosa en el projecte de llei del pressupost que limita l’accés al Tribunal Constitucional, al·legant que “el ciutadà ha de tenir el màxim accés a la juris­dicció”.

Pel que fa a les retribucions del torn d’ofici, Baixench va apuntar que s’està elaborat una proposta per presentar-la al ministeri. En aquest sentit, el vicedegà va afegir que els honoraris són “insuficients” i que estan desactualitzats. Finalment, la degana va informar que la setmana que ve hi ha prevista una reunió amb el Govern sobre les professions liberals en el marc de l’acord d’associació amb la UE.

tracking