'Parlem-ne'
Cuina italiana de primer nivell a Soldeu amb Andrea Tumbarello
El xef Andrea Tumbarello aspira a convertir el nou restaurant en un atractiu gastronòmic
“La cuina italiana és la més estesa pel món, però també la més maltractada.” Així de contundent es va mostrar ahir el xef sicilià Andrea Tumbarello a l’entrevista pel programa Parlem-ne, de Diari TV. Tumbarello és propietari del restaurant Don Giovanni, reconegut com el millor italià de Madrid, i també d’altres restaurants repartits entre Barcelona i Màlaga. Aquesta temporada, a més, es posa al capdavant del bufet de Park Piolets Mountain Hotel & Spa, a Soldeu, i considera que serà un atractiu gastronòmic per als residents i visitants.
Els seus inicis a les cuines, va confessar a l’entrevista, són bastant atípics. Tumbarello era economista i vivia a Milà, però per amor va prendre l’arriscada decisió de mudar-se a Madrid l’any 2005. “De casualitat, un dia vaig entrar a un restaurant italià que es deia Don Giovanni i vaig demanar una carbonara que estava fastigosa”, va explicar entre riures. Així, va parlar amb la propietària per intentar comprar el local i ho va aconseguir.
Sense saber pràcticament res de cuina, l’ara xef professional va endinsar-se en les cuines del nou Don Giovanni per aprendre de forma autodidacta. Amb un cuiner, ell, i un cambrer el van convertir en el millor restaurant italià de Madrid.
Tumbarello enfronta amb il·lusió el repte de posar-se al capdavant del restaurant bufet de Park Piolets i, assegura, juga amb cert avantatge: “El Park Piolets és un hotel molt familiar, i a quin nen no li agrada la pasta i la pizza?” Tot i això, el cuiner professional defensa que la cuina italiana no es resumeix en aquests dos plats i que, com als seus altres restaurants d’arreu d’Espanya, en aquest també busca distingir-se dels altres restaurants italians als quals la gent acostuma a anar i que, generalment, no s’ajusten a la qualitat.
Per aconseguir-ho, tenir bona matèria primera és fonamental per a Tumbarello i, en aquest sentit, vol aprofitar tots els recursos que hi ha al Principat com poden ser la carn de qualitat, les pomes o la trufa. De fet, al nou restaurant es podrà tastar el que ell mateix denomina el “plat estrella”: l’ou Millesimé. Es tracta d’un rovell d’ou acompanyat de crema de bolets i tòfona, caviar de tòfona i tòfona negra fresca.
Sobre l’actual crisi, el xef opina que s’agreujarà encara més l’any vinent, però que en el seu cas l’ha ajudat a créixer. Encara que ha hagut d’apujar els preus d’alguns productes, “els directius que abans tenien 100 euros de dieta, ara que en tenen 50 venen a menjar a Don Giovanni”.
El restaurant Don Giovanni de Madrid ha estat guanyador de força premis, entre els quals dos Sols de la Guía Repsol. I per si no fos suficient, en maig del 2022 va rebre el reconeixement al millor restaurant italià de Madrid, concedit per la Mostra gastronòmica de la pasta i el dolç de Daroca de Saragossa. “Mai imaginava arribar fins aquí i tots els premis són benvinguts. Tanmateix, el major premi d’un xef és arribar a casa sabent que els clients han menjat bé”, va afegir.