Vintè aniversari de l'EFA
Els excaps de Govern censuren la política de sous i d'habitatge
Albert Pintat, Jaume Bartumeu i Toni Martí repassen les darreres decisions del Govern
Els excaps de Govern Albert Pintat, Jaume Bartumeu i Toni Martí van criticar ahir les darreres polítiques “intervencionistes” del seu homòleg Xavier Espot. Ho van fer en una taula rodona organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que va celebrar ahir el vintè aniversari, en un acte realitzat a l’hotel Sport Village, a Soldeu. Els més de 150 assistents van escoltar com els tres excaps de Govern carregaven contra les mesures en matèria de salaris i d’habitatge que el seu successor ha tirat endavant en les darreres setmanes. “El primer cap de Govern que va apujar els salaris més enllà de l’IPC vaig ser jo”, va reconèixer Martí, que així i tot només ho va fer per al salari mínim. “A mi em sembla un error una llei tan intervencionista”, va etzibar l’anterior cap de Govern, que va considerar “injust” que l’increment salarial dels funcionaris sigui superior al que s’aplica al sector privat.
Per la seva banda, Jaume Bartumeu va defensar que “aquesta mena d’augments lineals a mi no em semblen bé, perquè el que es mereixia un augment el tindrà però potser el company de treball que es dedicava a jugar a internet, també; aquesta mena de decrets a cop d’actualitat em semblen una equivocació”, va asseverar el socialdemòcrata, que va titllar la mesura “d’electoralista”. També crític va ser Albert Pintat, que des del seu punt de vista creu que calia deixar que el mercat s’autoreguli, aportant “canvis dolorosos però ràpids; quan entrava l’administració la solució era més lenta”.
Més enllà dels salaris, els excaps de Govern també van esbotzar la política en matèria d’habitatge impulsada per l’executiu d’Espot. Ni tan sols l’excompany de files demòcrata (“simpatitzant” de DA, va asseverar Martí) va tenir un gest cap a l’actual Govern i va asseverar que la política actual d’inversió estrangera “no ha reeixit i ha provocat que fons d’inversió purament especulatius s’hagin instal·lat a Andorra” provocant un encariment dels preus. Tanmateix, Martí va voler defensar que no tots els propietaris del país s’han abonat a l’especulació. En aquesta mateixa línia, Bartumeu, que va arribar a titllar les mesures de “populistes”, va insistir que “després de quatre o vuit anys del Govern del mateix color, ara es volen fer les coses de pressa i corrents. Aquestes intervencions en el sector immobiliari em semblen un altre error, que no taparà aquesta ineficàcia del Govern durant quatre anys”. Pintat, que va reconèixer que com a cap va congelar un any els lloguers però “mai vàrem tocar els contractes”, va tornar a reiterar que el lliure mercat és la millor fórmula per solucionar el problema de l’habitatge. “No vam tocar de cap manera els contractes de lloguer per evitar afectar la seguretat jurídica”, va recordar.
Espot defensa les mesures
Tot i que no va poder escoltar en directe les declaracions dels excaps de l’executiu –la sessió del Consell General es va allargar– l’actual cap de Govern, Xavier Espot, va defensar les mesures imposades per l’actual executiu. “Reivindico les mesures d’aquest Govern, mesures ponderades, equilibrades, quirúrgiques i que han intentant ajudar el conjunt de la societat i no fer diferències”, va defensar Espot, que també va refermar-se en la decisió triada en relació amb l’increment dels treballadors del sector públic. “Ningú no entendria que recomanéssim al conjunt del teixit empresarial apujar l’IPC i que nosaltres no ho féssim a casa nostra”. Espot també va demanar “no enfrontar dos sectors de la societat” i, en relació amb les crítiques, va defensar que “qui millor que els excaps de Govern per entendre la nostra situació”.
L'EMPRESA FAMILIAR APUNTA LA SUCCESSIÓ COM A GRAN REPTE DE FUTUR
El president de l’Empresa Familiar Andorrana, Daniel Armengol, va defensar que les empreses “que estem aquí hem superat amb escreix els reptes que es van marcar ara fa vint anys”. Tanmateix, Armengol va reconèixer que els associats de l’EFA tenen reptes de futur, especialment el de la successió de les empreses. En aquest sentit, Armengol va destacar que només un 20% de les companyies familiars arriben a la seva tercera generació i va reconèixer que el debat en el si de l’organització pot ajudar a trobar solucions pel que fa a aquesta matèria. D’altra banda, Armengol també va apuntar reptes externs com pot ser la crisi energètica o l’acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, el president de l’EFA va demanar més col·laboració publicoprivada per afrontar el repte que suposarà l’acord amb la Unió Europea i els canvis que es derivaran d’aquests en el mercat.