rEPORTATGE
Un Sant Julià pretèrit
El llegat fotogràfic de Julià Reig Roqueta ha permès conèixer el Sant Julià de principi del segle XX. Ara, un llibre recull 117 de les seves obres.
Diuen que una imatge val més que mil paraules. En aquest cas van ser 303 fotografies les que Julià Reig Roqueta (1875-1942) va regalar a la memòria de Sant Julià de Lòria. Pioner de la fotografia a Andorra, va prestar especial atenció a la seva parròquia. El seu llegat fotogràfic no tan sols ens ha permès conèixer com era a final del segle XIX i com va anar evolucionant a principi del XX, sinó que hem pogut posar cara als que la van omplir de vida, conèixer històries quotidianes i, inclús, ens ha fet partícips de grans moments d’un Sant Julià pretèrit.
Paisatges de la parròquia amb les cases i horts sota la imponent mirada de la muntanya de Rocafort; el que en aquell dia eren camins de carro que connectaven la parròquia amb Andorra la Vella; l’antiga Fàbrica Reig amb l’eslògan Fumeu cigarretes El Conseller estampat a la façana; una núvia pujant al santuari de Canòlich al llom d’un ase o les visites del Copríncep episcopal Joan Benlloch Vivó són alguns dels episodis que Reig va immortalitzar amb la seva càmera fotogràfica.
Ara, les mateixes fotografies que van acomiadar el museu Fàbrica Reig es recullen en un llibre. Es tracta d’una obra que ha estat possible, en part, gràcies a la participació de ciutadans del país, que en el moment de l’última exposició que va acollir l’espai museístic van contribuir a ubicar les fotografies en el temps i lloc, així com a identificar les persones que hi apareixen. “La gent s’hi va bolcar i va ser molt emocionant”, va recordar ahir durant la presentació del llibre la directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí.
“És un dels actes més importants de la fundació”, va afirmar Martí amb relació a la publicació. “El museu ja era un homenatge a la gent de Sant Julià. El llibre és una peça de fons que era quasi obligat de compartir amb la ciutadania”, va admetre.
De totes les imatges conservades en plaques de vidre i negatius, l’obra recull un total de 117 fotos estereoscòpiques, les més emblemàtiques i també les que estaven en millor estat, ja que algunes plaques de vidre s’han malmès amb el pas del temps, tal com va explicar Martí. De fet, va recordar que les obres es van digitalitzar el 2011 i que “vam fer un retoc important perquè lluïssin més”. La fundació ha editat 600 exemplars de l’obra, que es podrà trobar a les llibreries a un preu “accessible” a tothom.
Reig va dedicar el temps lúdic a esbrinar la fotografia i retratar sense fer distinció, així que les imatges mostren una gran pluralitat. A més, als 20 anys, el 1909, va obrir la fàbrica i va impulsar la seva industrialització.