institucions

El Tribunal d'Arbitratge espera els primers casos a partir de l'any vinent

El president del TAPA diu que es necessitaran uns cinc anys perquè l’organisme pugui “obtenir un flux regular de casos”

El president del Tribunal d'Arbitratge, Pierre Raoul-Duval, durant la presentació del tribunal.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal d’Arbitratge d’Andor-ra (TAPA), que va començar la seva activitat a final del 2021, i, per tant, fa més d’un any que està en funcionament, encara no ha resolt cap cas. Tot i això, segons explica el seu president, Pierre Raoul-Duval, no és una situació que es pugui considerar poc habitual. I és que, segons es dedueix de la història dels centres d’arbitratge que s’han posat en marxa a Europa, aquests no van rebre els seus primers casos interns fins al cap de dos o tres anys des de la seva creació. “Normalment, es necessiten cinc anys per obtenir un flux regular de casos i alguns anys més fins que la institució pugui ser independent econòmicament, va explicar Raoul-Duval. D’aquesta manera, la previsió és que el tribunal pugui examinar els primers litigis interns al llarg de l’any vinent “i amb més certesa el 2024”, si bé “tot dependrà de les parts i el seu desig d’aprofitar els considerables avantatges que ofereix l’arbitratge per resoldre els seus conflictes”.

Per tal que dues parts se sotmetin al dictamen d’aquest organisme és necessari que, prèviament, en els seus contractes hagin introduït una clàusula en què es comprometin a acudir a aquesta instància en cas de conflicte, una cosa que fins ara poques empreses feien però que ara és cada vegada més habitual. En aquest sentit, una de les tasques que està fent la Cambra de Comerç, una de les entitats promotores del TAPA, és donar a conèixer entre el teixit empresarial aquesta possibilitat, molt més ràpida i econòmica que la judicial. “Atès l’interès real que he percebut a Andorra per utilitzar aquest mètode de resolució de conflictes, estic segur que els actors econòmics andorrans el podran utilitzar sense demora”, va manifestar Raoul-Duval.

El TAPA es va inaugurar oficialment el 30 de setembre de l’any passat i, a més de resoldre casos plantejats dins el país, la seva creació té també com a objectiu convertir Andorra, gràcies a la seva històrica neutralitat, en una plaça coneguda pel que fa a la resolució de conflictes internacionals. De moment, però, tampoc no s’ha resolt cap cas en aquest àmbit. “Pel que fa a l’arbitratge internacional, el context és radicalment diferent perquè el TAPA entra en competència directa amb un gran nombre d’institucions internacionals, ja consolidades, i llocs d’arbitratge en els quatre racons del món, i en el cas d’Europa, a Anglaterra, Espanya, França, Itàlia, Suècia i Suïssa en particular”, va assenyalar el president del tribunal.

Entre els atractius que té An-dorra com a lloc ideal per dirimir aquest tipus de litigis hi ha, a més de la seva trajectòria com a país neutral, la seva situació al costat d’Espanya i França, la seva multiculturalitat i un entorn esplèndid, segons va recordar Raoul-Duval. “S’hi afegeix la llei d’arbitratge i el centre d’arbitratge, que són moderns i eficaços. Quan les parts i els seus respectius advocats escullen l’arbitratge i la seva seu, aquestes qualitats poden resultar decisives”, va afegir el president del TAPA.

Tot i això, Raoul-Duval adverteix que el reconeixement d’Andorra com a lloc ideal per a l’arbitratge internacional requerirà més temps que per al nacional, motiu pel qual va afirmar que “prenent de nou com a referència els nostres principals competidors, és probable que els primers casos internacionals no es confiïn a l’administració del TAPA fins d’aquí a diversos anys, cinc com a mínim, el temps que tardi el tribunal a donar-se a conèixer i ser reconegut com una institució líder en el sofisticat món de l’arbitratge internacional”.

En aquest moment, així doncs, el primer objectiu del tribunal és donar a conèixer que hi ha una Llei d’arbitratge, que es va aprovar l’any 2014, així com un centre d’arbitratge ja està en marxa. Per a Raoul-Duval, “no hi ha dubte que el TAPA serà un èxit perquè respon a una necessitat imperiosa del desenvolupament harmoniós dels negocis”.

tracking