l'arribada d'extracomunitaris

Les immobiliàries preveuen menys pisos per a temporers

Consideren que els propietaris posaran al mercat menys apartaments disponibles per culpa de la massificació d’aquest hivern

Algunes de les ofertes que es troben en grups de WhatsApp i Telegram.FOTOMUNTATGE: ROBERT ASENSIO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’arribada massiva d’extracomunitaris amb l’afany de trobar feina, però sense un contracte sota el braç i sense recursos, està generant malestar a causa de l’ús que es fa d’alguns habitatges de lloguer i també perquè funciona una mena de mercat negre on es ven de tot i es mercadeja amb tota mena d’articles i serveis, des de cuina casolana, targetes de bus o de telèfon de prepagament, perruqueria...

També s’ha de deixar constància que la policia no ha detectat en cap cas un increment de petits delictes, segons fonts del ministeri de l’Interior, i que s’han reforçat els controls tant a les fronteres com a l’interior del país. Es tracta de persones que venen a treballar, a fer uns estalvis i que, si no troben feina, acaben marxant cap a un altre país a buscar una oportunitat.

En canvi, fonts del sector immobiliari coincideixen a augurar que, per a la propera temporada, hi haurà menys apartaments disponibles per a aquests treballadors. Les fonts asseguren que hi ha malestar entre molts propietaris per l’ús que es fa dels seus habitatges i pel fet que, amb l’objectiu d’abaratir la despesa, aquests espais es converteixen en una mena de pisos pastera on es lloga la meitat d’un sofà llit per 480 euros, una butaca, o llits i habitacions per dies sense el consentiment dels propietaris.

Hi ha immobiliàries que expliquen que encara hi entren temporers preguntant per apartaments lliures -no hi queda res- i que la desesperació d’aquesta gent és més gran des de dijous passat, perquè alguns han hagut de deixar els apartaments turístics per tal que puguin acollir turismes durant el període d’hivern.

El problema, segons les fonts, no són les persones, sinó “la massificació”. “Hi ha temporers que repeteixen cada any i que deixen reservat el seu apartament, però aquest any estem desbordats per persones sense permís de treball i sense lloc per dormir que accepten de tot”, remarquen.

Una de les fórmules que s’ha detectat que es fan servir és llogar a través de la web d’Airbnb per després aconseguir compartir amb el màxim de persones. Això també passa amb els propietaris particulars, la qual cosa farà que l’hivern que ve aquests decideixin deixar de llogar les seves propietats als extracomunitaris perquè veuen que s’estan fent abusos, a més de tanta gent convivint en un espai petit.

Des del sector immobiliari es vol insistir que no tots els preus estan inflats i que alguns tenen “preus correctes, els propietaris han fet un esforç i ara contemplen com els llogaters demanen fins a 28 euros per nit i que els veïns es queixen del gran moviment i el soroll”.

No es pot generalitzar, evidentment. El sector atribueix aquest conflicte a l’arribada desmesurada de persones buscant feina a causa de la mala situació dels seus països d’origen. “Ho pagarem molt car, i això farà molt mal en el futur i encara hi haurà menys oferta”, es lamenten. En cas d’un problema greu, la via legal no serveix, perquè la lentitud fa que aquests treballadors ja no siguin a Andorra quan se’ls cita.

Paral·lelament, hi ha alguns empresaris autònoms que també han alçat la veu per aquest intercanvi de serveis i vendes alternatives a través de les xarxes socials. Pastissos, perruqueria, servei de taxi, provoca també malestar dels negocis que funcionen al país “i que paguem els nostres impostos i tenim unes despeses que ens impedeixen competir amb les seves ofertes”, explica la propietària d’una per-ruqueria.

També és cert que el bescanvi i les vendes es limiten al col·lectiu de temporers de manera privada, quelcom que també va passar a escala més petita entre els refugiats ucraïnesos que van ser acollits a Andorra.

tracking