Descomptes a l'IPC salarial
Les empreses que hagin apujat els sous aquest any per sobre del 3,3% obligatori podran reduir la diferència de l’increment el 2023
Els empresaris que hagin apujat aquest any els sous per sobre del 3,3% obligatori per als salaris inferiors al mitjà podran descomptar la diferència en l’increment previst per a l’any vinent. També ho podran fer aquells empresaris que hagin apujat el sou a aquells treballadors amb nòmines superiors al salari mitjà i que per tant no tenien obligació legal de fer-ho. Així, per exemple, si a un treballador amb un salari inferior al mitjà li van apujar el sou un 4,3% en comptes del 3,3% obligatori, ara l’empresari podrà descomptar aquest 1% de l’increment que legalment estigui obligat a fer indiferentment de la franja percentual que li pertoqui aplicar.
Aquesta és una de les demandes que va fer ahir la CEA però que ja està prevista a la llei que marca els increments salarials per franges fins als 4.000 euros. En concret, a la llei s’apunta que l’augment que marca la mateixa és el que s’ha de complir “com a mínim” durant aquest any. Per tant, des de la majoria s’entén que si la suma de l’increment a principi d’any i ara arriba al mínim marcat al text legal ja s’està complint la llei. Amb tot, la majoria recorda que la recomanació és apujar un 7% tots els sous.
De fet, des de la patronal es va fer saber que faran arribar un escrit als grups parlamentaris –especialment els de la majoria– perquè s’introdueixin modificacions al projecte de llei que regula l’increment salarial i dels lloguers. Així, l’objectiu és que a més d’aquest descompte de l’increment per sobre de l’IPC ja aplicat, també es limitin els augments obligatoris per l’executiu fins al salari mitjà. I és que ahir el director gerent de la CEA, Iago Andreu, va defensar que la patronal seguirà fent propostes per intentar modificar les mesures imposades pel Govern, després del fracàs de les negociacions en el Consell Econòmic i Social. En aquest sentit, des de la patronal es considera que ara els interlocutors són els grups parlamentaris i que ja no s’ha de negociar amb els sindicats. De fet, des de l’USdA Gabriel Ubach va defensar ahir que tampoc mantindrien més converses amb la CEA i que “la resposta a la llei la farem el dia 8”, amb relació a la manifestació convocada. El secretari general de l’USdA, però, sí que va criticar les declaracions del president de la CEA, Gerard Cadena, en les quals va acusar els sindicats de no moure’s de la seva posició inicial. “El senyor Cadena falta a la veritat; la patronal no va proposar mai res”, va asseverar ahir Ubach. Tot i aquestes pressions, des de la majoria es va deixar clar que si bé hi ha disposició plena per poder escoltar les propostes dels empresaris, serà difícil que s’apliquin modificacions en un text que es considera “molt treballat” i que “es troba en el punt mitjà”.
A més, des de la majoria s’apunta que aquest projecte de llei sorgeix després de la falta d’acord entre la patronal i sindicats i no tindria sentit ara escoltar només una de les parts afectades, motiu pel qual consideren que no s’entendria un canvi de tarannà. De fet, en un principi es deixa clar que des dels grups que donen suport al Govern no s’introduiran esmenes al projecte de llei per tal que pugui avançar el més ràpid possible en el tràmit parlamentari.
EL PS DEMANA PELS CÀLCULS SOBRE ELS INCREMENTS
El grup socialdemòcrata va introduir ahir al Consell General una pregunta per escrit per saber com s’han realitzat els càlculs per determinar els increments salarials, així com les franges que el Govern ha determinat en el seu projecte de llei. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va defensar que esperava que els càlculs no fossin “arbitraris”. En aquest mateix sentit, el grup de l’oposició va demanar amb relació als increments marcats en els lloguers (els quals poden ser del 2% o del 5%, segons si els contractes estan vigents o no). A més, el grup va presentar una resposta per escrit però també una demanda d’informació per tal que el Govern els faciliti la documentació necessària. Ara per ara, López no ha plantejat quines esmenes introduiran al projecte de llei, tot i que sí que va deixar clar que la seva formació en presentaria. De fet, el líder socialdemòcrata va explicar que el grup confeccionaria les esmenes a partir de la resposta obtinguda, tot i que va assegurar que se n’introduiria alguna, especialment en matèria d’habitatge.