reunió amb el govern
El sindicat sanitari exposa la precarietat del servei d'urgències
Denuncia que la falta de metges afecta la qualitat assistencial, amb més hores d’espera
Metges de baixa per als quals no es busca substitut, metges que marxen a fer atenció primària o que demanen reducció de jornada, amb escassetat de personal haver d’atendre les urgències que arriben a l’hospital però també els serveis extrahospitalaris amb el SUM. A les nits, a més, haver d’acudir a planta en cas de necessitat d’algun pacient. Són mancances que els representants de la branca sanitària de l’USdA han traslladat al Govern per exposar la precarietat amb què, denuncien, es treballa al servei d’urgències per la falta de personal i que no se solucionarà, alerten, amb les tres incorporacions previstes al gener, al febrer i al març, respectivament. Assenyalen que caldrien sis metges a jornada completa.
Dimarts la trobada la van mantenir amb el ministre de Salut, Albert Font, que es va comprometre a valorar fórmules per intentar pal·liar la situació, segons les fonts sindicals, com ara reforçar les permanències mèdiques perquè els problemes de salut més banals no arribin a les urgències hospitalàries.
Dilluns les visites al servei van rondar les 170 amb el consegüent impacte en les hores d’espera. Les fonts sindicals van deixar clar que, reivindicacions laborals a banda, les demandes són en defensa de la qualitat assistencial. “La sanitat no dona diners, no és un negoci, és un servei que dones a la població”, van exposar, i amb pocs professionals i esgotats el servei se’n ressent, van insistir. Des del juliol que els metges acumulen hores extres perquè, a més, tot i que ara arribi una punta de feina perquè a l’afluència turística s’afegeixen els virus hivernals –que ja han començat a tenir impacte–, defensen que ja no hi ha temporades baixes a l’hospital i que, a més, és impossible plantejar tenir facultatius de reforç a l’hivern perquè “no trobaràs metges per a sis mesos amb la dificultat, a més, de trobar un habitatge”.
Una de les opcions que proposa el sindicat és separar les urgències intrahospitalàries de les extrahospitalàries i que hi hagi, per tant, equips diferenciats. A les nits, van explicar, hi ha tres metges de guàrdia i un està per atendre el telèfon, un altre fa SUM i el tercer està preparat per si hi ha alguna sortida d’helicòpter. A això, van apuntar, s’ha d’afegir que potser han d’atendre alguna urgència en planta. “No tan sols ens queixem, fem propostes per millorar la situació”, defensen. Propostes que esperen que provoquin alguna reacció. De mobilitzacions ara per ara no en plantegen. I sobre una aturada, ironitzen: “Hauríem de prestar serveis mínims però ja estem sota mínims.”
Exposen la situació de col·lapse a urgències perquè és l’àrea, de moment, amb major implantació del sindicat, però afegeixen que l’hospital té més mancances i falta de professionals en diferents especialitats. Apunten que “hi ha dies que no tenim otorrino de guàrdia”.
El Govern ha iniciat una ronda de converses amb personal de diferents àrees del SAAS per tal de recollir demandes i propostes. El ministre portaveu, Eric Jover, va recordar a la roda de premsa posterior al consell de ministres que el conveni col·lectiu ja suposa un pas endavant, però que “cal fer més coses per anar ajudant aquest col·lectiu a desenvolupar la seva tasca en les millors condicions”. I va argumentar que amb aquest objectiu “el pressupost en salut segueix creixent” amb 8 milions d’euros més per al 2023.