Retrets encreuats entre partits pels sous dels alts càrrecs

Terceravia i PS carreguen contra l’executiu i titllen la renúncia d’un gest “electoralista”

Els consellers generals del grup socialdemòcrata.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els salaris dels alts càrrecs van entrar ahir en plena precampa­nya. Després que el Govern introduís al projecte de llei del pressupost l’increment del 7% als salaris dels alts càrrecs i que dimarts el mateix Govern i els grups parlamentaris de la majoria hi renunciessin, ahir l’oposició va moure fitxa. Els primers a fer-ho van ser els consellers de terceravia, que van confirmar no tan sols la seva renúncia de l’increment salarial, sinó també la intenció “d’anar més enllà”. En aquest sentit, des de la formació política es va assegurar que es volen introduir esmenes al projecte de llei que regula l’increment salarial i al del pressupost perquè es retalli la despesa en aquesta matèria. En la mateixa línia, la consellera no adscrita, Carine Montaner, també va anunciar ahir que renunciava a l’increment del 7% i defensava una rebaixa general dels sous dels càrrecs polítics.

D’altra banda, des del Partit Socialdemòcrata es va titllar el gest de la majoria “d’electoralista” i es va defensar que si hi ha “alguna cosa que no agrada a la llei es presenta una esmena i es modifica, no es fan comunicats de premsa”, va asseverar ahir Pere López, president del partit i del grup parlamentari socialdemòcrata. Així i tot, des del PS es va apostar no per renunciar a l’increment salarial, sinó que els sous dels alts càrrecs o consellers es tractin com qualsevol altre salari del sector privat i es vinculin a les franges salarials marcades pel Govern. “Tampoc em sembla just que a un conseller que cobra 1.700 euros no se li revaloritzi el salari”, va defensar López. De fet, el socialdemòcrata va deixar clar que la seva formació presentarà una esmena a l’article 17.1 del projecte de pressupost, justament el que regula l’increment salarial dels consellers i dels alts càrrecs. Cal recordar que el salari brut dels consellers és de 2.185,72 euros, que deixa un sou net de 2.043 euros.

NO CALEN ESMENES

Ja a la tarda, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Finances, Eric Jover, va defensar que l’executiu no veu necessària una modificació legal del text i que la renúncia voluntària pot ser efectiva. Tanmateix, va deixar la porta oberta a aplicar modificacions en el cas que els serveis jurídics ho considerin oportú. “Hem mostrat un senyal de no aplicar aquest increment en les condicions actuals”, va afirmar Jover, que va criticar les paraules de López i va recordar que els consellers generals amb aquest salari no tenen dedicació plena.

Més enllà d’aquesta qüestió, el ministre també va valorar positivament que la patronal vulgui debatre amb els grups parlamentaris possibles esmenes en relació amb els increments del sector privat. “És positiu que les lleis s’enriqueixin amb les reflexions dels consellers i també amb les seves interaccions”, va afirmar.

tracking