Tràmits per escollir delegat sindical en només 29 empreses

L’executiu modifica un reglament per facilitar els tràmits per als processos d’elecció de representants dels treballadors a les companyies

El ministre Jover, ahir a la roda de premsa.SFGA / ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els treballadors de les empreses andorranes no estan organitzats. Segons va informar ahir el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, només 29 han iniciat els tràmits per a l’elecció d’un comitè d’empresa o delegat sindical. D’aquestes, es desconeixen quantes han acabat el procés.

Tot i el baix nombre, el ministre va defensar que la legislació vigent al Principat ja “protegeix” aquells empleats que volen iniciar un comitè d’empresa en el seu lloc de treball. Així, Jover no va considerar que el risc d’acomiadament fos una de les possibles causes per les quals no hi ha prou organització sindical. Precisament per afavorir la creació de comitès d’empresa, el Govern va aprovar ahir una modificació del reglament que marca com s’han de fer els processos electorals per a l’elecció de delegats sindicals o comitès d’empresa. Així, l’objectiu de la modificació és facilitar els tràmits i aclarir com s’ha de fer el procés, especialment en relació amb el cens electoral, amb el nombre de meses que cal constituir o amb el nombre de col·legis electorals que cal habilitar segons la mida de l’empresa.

“Volem aclarir el màxim possible el desenvolupament de la llei per tenir més delegats a les nostres empreses”, va assegurar ahir Jover. De fet, l’objectiu que persegueix l’executiu no és cap altre que crear els referents sectorials necessaris perquè es produeixi la concertació social entre la patronal i els representants dels treballadors que, ara fa pocs dies, va fracassar en el si del Consell Econòmic i Social. En aquest sentit, Jover va remarcar que aquesta modificació va rebre el vistiplau tant dels sindicats com de la patronal presents a les reunions del CES.

Un altre dels elements que va abordar ahir el ministre en matèria laboral va ser la situació dels treballadors estrangers que arriben al Principat amb un contracte laboral sota la legislació d’un altre país. En relació amb les declaracions del ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en les quals es reconeixia que poc es podia fer amb relació a aquests contractes, ahir Jover va confirmar que “legalment” la legislació laboral que preval és la del país d’origen, tot i que va deixar clar que “aquesta no és la voluntat del Govern”. Davant d’aquesta situació, Jover va defensar que els ministeris competents estan analitzant la situació per veure si és una “casuística aïllada o generalitzada” i no va tancar la porta que es pugui tirar endavant alguna mesura legislativa o reglamentària per evitar que es pugui donar alguna situació de desemparament dels treballadors o per “ser més garantistes”.

Tanmateix, Jover va assegurar que ara per ara no hi ha constància de cap treballador que estigui cobrant per sota del salari mínim andorrà i va recordar que aquestes empreses sí que han de garantir els elements de seguretat que estan marcats per la llei andorrana.

MÉS

-Montserrat Ronchera

El Govern va nomenar ahir Montserrat Ronchera com la primera secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones.

-Normativa CTRASA

El consell de ministres va decidir actualitzar la normativa del Centre de Tractament de Residus per seguir la línia de la Unió Europea.

-Gestió del Cenatra

L’empresa Aerco serà l’encarregada de gestionar el Centre Nacional de Trànsit, els túnels i els sistemes de gestió intel·ligent fins al 2029.

tracking