seguretat social

Els logopedes volen un 20% d'increment de les tarifes

Demanen que s’apugin tots els IPC que no s’hagin aplicat des del 2012, així com el 7% previst per a aquest any

El ministre de Salut, Albert Font, en una sessió del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els col·lectius sanitaris pressionen, i de valent, el ministeri de Salut i la CASS. Després del seguit d’impugnacions dels convenis per poder obrir una negociació amb les administracions en cerca d’un increment de tarifes, ara els col·lectius comencen a fer les seves demandes. Entre aquestes, hi ha les del col·lectiu de logopedes que ja ha avançat que té la intenció de demanar un increment que pot situar-se al voltant del 20%, fàcilment. Segons la degana del col·legi de logopedes, Sara Fité, la proposta inicial del col·lectiu passa per recuperar les revaloritzacions de l’IPC que no s’han aplicat des del 2012, any en el qual es va aplicar una rebaixa del 10% a les tarifes de tots els col·lectius. De fet, Fité confirma que la intenció també és recuperar aquest 10% retallat ara fa una dècada. A tot això també caldrà sumar-li la totalitat de l’IPC del 2022, el qual es preveu que acabi al voltant del 7%. En aquest sentit, cal recordar que l’IPC acumulat des del gener del 2012 fins al desembre del 2021 es va situar en el 7,65%. Tanmateix, el passat mes de març Govern ja va revaloritzar un 3,3% (la inflació del 2021) les consultes mèdiques, un percentatge que caldrà descomptar.

Si bé els logopedes no han tancat una xifra concreta, sí que defensen que “cal retrobar tot allò que s’ha perdut en aquests anys”, ja que Fité assegura que “vam haver de participar de forma imposada en la retallada del 10%, tot i que enteníem que era una mesura per a una situació d’emergència”. Així i tot, la degana apunta que “actualment tenim tarifes que corresponen al 2005” i no entendria que enguany no s’apliqués la totalitat de l’IPC (el 7% que es preveu) tenint en compte que als funcionaris sí que se’ls aplicarà. “No sé si és una mesura electoralista, però a nosaltres els lloguers, l’electricitat o la resta de despeses sí que se’ns han anat incrementant els últims anys amb l’IPC”, assegura la màxima representant del col·lectiu. Tot i les exigències, la degana reconeix que “hi ha una bona voluntat de la CASS” per intentar revisar aquesta i d’altres qüestions com podrien ser les nomenclatures de la cartera de serveis. “Hi ha agrupacions de patologies que ja no es justifiquen o coses que han quedat molt antigues” explica Fité que preveu que no serà fins al mes de gener quan es podrà abordar la situació amb el ministeri de Salut amb una reunió conjunta amb la CASS.

CONVENI COL·LECTIU

Un dels elements que també voldran abordar els logopedes serà la creació d’un conveni col·lectiu amb la CASS. Segons explica Fité ara “no tenim un conveni amb la CASS sinó que és un acord individual de cada professional”, un fet que dificulta la negociació col·lectiva. “Haurem de crear un conveni per ser més eficients i que tot sigui més fluit” afirma la degana que apunta que “fins ara era la CASS qui ens cridava per anar actualitzant les tarifes”.

D’altra banda, Fité també va apuntar que el col·legi està en discussions amb Educació perquè l’escola andorrana ha modificat el criteri sobre quan els estudiants amb alguna patologia han de realitzar la visita. Fins ara, es podien utilitzar hores lectives per realitzar la teràpia, un fet que Educació ha decidit modificar. “Una sessió amb un nen petit a les set de la tarda és improductiva” explica Fité que apunta que “ara Educació diu que si venen en hores lectives és absentisme”. La degana assevera que els únics problemes en aquest sentit han sorgit amb l’escola andorrana, ja que l’espanyola i la francesa mantenen el criteri habitual.

VISIÓ DELS LOGOPEDES

-Conveni col·lectiu

Els logopedes no compten amb un conveni col·lectiu, un fet que abordaran amb la CASS i el ministeri de Salut en una reunió al gener.

-Bona predisposició

La degana creu que hi ha bona predisposició per part de la CASS per abordar la situació de les tarifes i a actualitzar la nomenclatura de la cartera de serveis.

-Horaris de sessions

Educació ha decidit que les sessions d’estudiants han de ser fora de l’horari lectiu, un fet que la degana considera “improductiu” per al pacient.

tracking