El 76% de les constructores han patit falta de mà d'obra

El valor de les exportacions industrials ascendeix a nivells rècord de 79,9 milions d'euros

Factor que dificulten la millora dels negocisCambra de Comerç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La preocupació dels empresaris per l'increment dels preus dels materials i l'escassetat de mà d'obra han continuat sent les protagonistes de l'enquesta de clima empresarial. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) ha fet públiques aquest matí les conclusions dels resultats de l'enquesta de conjuntura del primer semestre del 2022, on es destaca que el 78% de les empreses enquestades han estat afectades per l'increment dels preus dels materials, i el 76% per la falta de mà d'obra. A més, el 56% de les companyies participants indiquen problemes associats a l'endarreriment i l'encariment del transport, mentre que el 47% afirmen tenir dificultats d'abastiment d'alguns materials bàsics. De totes maneres, el volum d'obra executada mostra uns registres d'activitat de millora respecte els del 2021, segons la Cambra, tot i que el ritme de creixement s'hauria alentit en comparació a semestres anteriors. En aquest sentit, el 51% de les empreses han afirmat augment dels treballs realitzats. Així, el sector de la construcció es situa com dels comportaments més positius de la conjuntura actual segons l'informe, afavorida sobretot per l'alta demanda residencial.

Rècord en el valor de les exportacions

La Cambra de Comerç afirma que el valor de les exportacions en el sector de la indústria durant la primera meitat del 2022 ha ascendit a 79,9 milions d'euros, representant un nivell rècord de la sèrie històrica disponible des del 1993. L'informe destaca "el paper rellevant que està jugant la dinàmica alcista dels preus i ladepreciacióde l'euro, que beneficia les vendes a fora del continent europeu". Tot i això, dins el sector s'observa una major preocupació per l'augment de costos de l'exportació, citat pel 46% de les indústries, i la manca de mà d'obra qualificada, esmentada pel 38%. Tanmateix, 3 de cada 4 indústries declaren haver patit un encariment dels principals subministraments i materials.

El turisme, motor del creixement

Juntament amb la construcció, el turisme s'alça com un dels motors del creixement andorrà, amb el seu retorn a "una certa normalitat" després de dos anys de dificultat per la pandèmia. De l'enquesta de conjuntura del gener al juny d'enguany, s'extreu el clima de confiança més optimista dels últims cinc anys, amb el 67% de les empreses que han definit com a "bona" la situació dels negocis. Destaca la parròquia d'Escaldes-Engordany, amb registres d'activitat de millora superiors a la resta. A la contra, un 79% dels hotelers s'han vist afectats per l'augment de preus dels productes i dels subministraments, seguit per l'increment dels costos d'explotació, citat pel 60%, i les dificultats per contractar personal dificultat, citat pel 50% dels empresaris hotelers.

Dificultat per recuperar-se de la pandèmia

El sector del comerçminoristaés el que mostra un ritme de recuperació més lent i, en aquest sentit, més dificultat està tenint per recuperar els nivells prepandèmia. Tot i que la Cambra esmenta que la situació comercial en aquest sector ha millorat respecte a un any enrere, un 11% dels comerços l'han valorat com a negativa; un 41% l'han considerat bona, i el 48% regular. El 78% dels enquestats citen com un dels seus principals problemes l'encariment dels productes i subministraments, mentre que un 53% es refereixen als problemes vinculats al transport i el seu encariment. A més, 5 de cada 10 comerços enquestats han posat èmfasi a l'augment dels costos d'explotació i a dificultats d'aprovisionament o falta d'estoc.

tracking