visita a andorra del fons monetari internacional

L'FMI demana per la reforma de les pensions

Els grups reconeixen que l’Estat haurà d’assumir dèficit per fer front al sistema sanitari

Un padrí es passeja pels carrers del Principat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) va estar la setmana passada de visita al Principat. Durant la seva estada, el grup d’experts va mantenir trobades rutinàries per a la revisió de l’economia andorrana. Un dels elements pels quals es van interessar va ser pels avenços en la reforma del sistema de pensions andorrà. En una reunió amb el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, i el president del grup socialdemòcrata, Pere López, es va traslladar als membres de l’FMI l’estratègia que la comissió del Consell General encarregada d’elaborar aquesta reforma està seguint. Així, segons fonts demòcrates, es va fer saber als experts que els diferents grups estan treballant amb els actuaris que han de permetre avaluar els costos que tindrien les diferents mesures plantejades. A més, també es va informar els membres del fons de les negociacions d’un “precompromís” entre majoria i oposició per traspassar alguns punts de cotització de la branca general a la de salut. Un primer pas que, al juliol, es volia fer abans d’acabar aquesta legislatura.

Més enllà d’aquesta fórmula de curt termini, els dos actuaris segueixen calculant l’impacte que tindrien les diferents fórmules proposades amb relació a l’increment de les cotitzacions o l’en-darreriment de l’edat de jubilació. Si bé encara no es coneixen els resultats d’aquests informes, fonts de la majoria ja apunten que, sigui quina sigui la decisió, l’Estat haurà d’assumir una part de la despesa en matèria de salut. De fet, els responsables d’aquests actuaris ja han informat que, per garantir el sistema de pensions, tard o d’hora i en major o menor mesura, la sanitat haurà de ser finançada per les finances del Govern. D’aquesta manera, el que s’aconsegueix és que les cotitzacions de la seguretat social siguin destinades, de manera exclusiva, al manteniment del sistema de pensions. El com fer la transició i la durada d’aquesta ja és una qüestió política.

En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, va asseverar la setmana passada que encara cal esperar a les decisions que acabi prenent la cambra, les quals espera que siguin “per consens” davant una matèria tan sensible com és el sistema de pensions. Tanmateix, va defensar que si aquest acord entre les formacions no s’assoleix, “no ens podrem quedar quiets i caldran mesures valentes”. Així i tot, el titular de Finances va afirmar que “cal esperar al resultat dels actuaris, veure quin impacte poden tenir sobre els comptes de l’Estat i, si cal, proposar mesures correctores per equilibrar els comptes”.

LA REFORMA

-Precompromís

Els grups de la majoria i de l’oposició treballen amb un “precompromís” per traspassar alguns punts de cotització de la branca de salut a la de les pensions per resoldre de manera momentània el sistema de les pensions.

-Finançament

Els actuaris ja han avisat la majoria que, tard o d’hora, l’Estat haurà de fer-se càr-rec del sistema sanitari i permetre que les cotitzacions de la seguretat social siguin només per a les pensions.

-Dèficit per al Govern

La mesura implicarà més despesa per al Govern, el qual haurà de prendre decisions amb relació a com gestionar-la. El ministre avisa que, en el cas que el Govern es faci càrrec de la sanitat, podrien necessitar-se “mesures correctores”.

EL GOVERN ESPERA MILLORAR LES DADES DE CREIXEMENT

Més enllà de la reunió amb els grups parlamentaris, un altre dels elements pels quals el fons va visitar Andorra és per acabar d’afinar les dades de creixement del PIB per al 2022. Segons fonts de l’executiu, la previsió inicial de l’organisme és que Andorra pugui millorar lleugerament les previsions ja fetes el mes d’octubre passat. Cal recordar que, llavors, l’FMI va preveure el 10,9% de creixement del PIB nominal i del 6,6% en termes reals. Unes xifres macroeconòmiques que ja van situar el Principat com la segona economia europea amb més creixement, només per sota d’Irlanda. Més enllà de les previsions de l’organisme internacional, les previsions internes de l’executiu són positives. De fet, les dades amb les quals treballa el Govern permetrien millorar les previsions fetes pel departament d’Estadística quant al creixement de l’economia. Cal recordar que l’FMI fa revisions periòdiques de les economies dels seus estats membres i, un cop l’any, fa una revisió en detall que, en el cas d’Andorra, acostuma a ser a final de primavera.

tracking