REPORTATGE
Sociòlegs de barra de bar
Vicente Zapata recorda la necessitat de l’estudi de les ciències socials per entendre l’evolució de la societat evitant les anàlisis des del desconeixement
La temporada d’eleccions s’iniciarà en breu, cosa que vol dir que també arribarà aviat la temporada d’enquestes electorals. Això també significa que amb les enquestes arribaran les clàssiques opinions de “sociòlegs de barra de bar” que analitzen la societat i el futur polític amb la mateixa lleugeresa que qui analitza un partit de futbol sense saber fer més de tres tocs seguits a una pilota.
Vicente Zapata, sociòleg d’Andorra Recerca i Innovació i especialista en anàlisi política, recorda que la tasca de la sociologia va més enllà de fer quatre preguntes en un formulari. “Una enquesta és un sistema que implica una metodologia d’investigació”, explica Zapata, que recorda que per elaborar-la correctament cal no només plantejar les preguntes correctes, sinó també amb l’ordre correcte i sempre tenint presents les hipòtesis plantejades abans d’iniciar l’estudi. “Quan fem una enquesta, sempre hi ha el típic comentari que diu ‘a mi no m’ho han preguntat’”, bromeja l’analista, que recorda que “el nostre objectiu és estudiar la societat preguntant al menor nombre de persones però fent que els resultats siguin extrapolables a tota la població”. De fet, si es consultés a cada una de les persones, a més dels elevats costos econòmics, el que s’estaria fent seria un cens i no pas una enquesta. “En les ciències socials ens passa sempre; un sociòleg avui en dia és una persona que és en una barra d’un bar i pot dir que tots els polítics són uns lladres, i es diu des del desconeixement”, assevera Zapata, que remarca la necessitat d’experts en l’estudi de la societat per entendre allò tan clàssic de l’on venim i, especialment, cap on anem. Per aquest motiu, el sociòleg remarca la importància de la tasca que es du a terme des de l’AR+I perquè aquests estudis donen eines útils no només als científics que estudien la societat, sinó també a les administracions, que poden saber els neguits de la ciutadania.
“Quan a Andorra les coses van bé, sempre puja la preocupació pel trànsit”, afirma Zapata en una demostració de contextualitzar les dades obtingudes.