DIARI TV - 'PARLEM-NE'

Formació i paciència

Creure en el ‘blockchain’ i les criptomonedes és clau per a Arnau Ramió. L’expert defensa que l’objectiu no ha de ser voler fer-se ric en poc temps.

Pietat Martín Vivas i Arnau Ramió al plató de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creure en el projecte, una bona formació i paciència. Aquestes són les claus per submergir-se en l’univers del blockchain i les criptomonedes. O almenys aquesta és l’aposta que fa l’Arnau Ramió, l’expert divulgador de blockchain i criptomonedes que ahir va parlar d’aquesta nova tecnologia al programa Parlem-ne, de Diari TV. “Si només penses a fer diners ràpid és probable que no vagi bé”, va admetre. “Si la situació acaba sent la contrària i no ets aquí pel valor del projecte, pots perdre la fe, sortir i que hi hagi pèrdues.” En canvi, Ramió va esgrimir que si es confia en “l’impacte que tindrà la tecnologia en els pròxims anys” hi haurà la paciència necessària en un mercat d’inversió que, explica, creix per cicles. I és precisament per aquest motiu, apunta Ramió, que malgrat que “no ha parat de créixer, molta gent ha perdut diners”.

Per això, abans d’invertir és important entendre què és el blockchain. Ramió admet que és “bastant abstracte” i explica que es tracta d’una tecnologia que “permet a qualsevol persona del món amb accés a internet accedir a un sistema monetari que no es pot manipular”. Un dels principals avantatges, va indicar, és que permet saltar-se els intermediaris, que el fa més eficient. A més, la traçabilitat de les operacions garanteix la seva transparència i el fa més segur. Així doncs, Ramió considera que no és una “amenaça”, sinó que és una tecnologia que obrirà noves portes i que es podrà aplicar en diferents sectors, ja sigui el bancari o el públic, per exemple, per agilitzar processos.

En aquest sentit, Ramió va valorar l’aposta d’Andorra en aquest món, regulant-lo amb la nova llei de representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain. “Penso que les coses s’estan fent molt bé”, va reconèixer. De fet, el projecte de llei va ser el principal motiu que el va atraure al Principat. Tanmateix, va sostenir que “la tecnologia és tan potent que ni hi ha cap marc legal que estigui preparat per obrir portes a tot el que és possible”. Ara bé, va afirmar que si Andorra aposta per ser pionera en aquest sector seria un pol d’atracció per atraure talent que generaria activitat econòmica de valor per al país.

Pel que fa a les criptomonedes, Ramió va defensar que es tracta d’un “diner alternatiu, ni millor ni pitjor”. Ara bé, es va mostrar reticent que Andorra disposi de la seva pròpia criptomoneda. “Si és estable podria tenir sentit”, va assenyalar. Però va admetre que “soc bastant crític amb la idea de crear monedes”. A parer seu, “una criptomoneda ha de tenir valor i utilitat perquè la gent la vulgui tenir” i no ha de servir per especular.

tracking