estratègia nacional del paisatge

El Govern es fixa l'objectiu de tenir el 30% d'espais protegits el 2030

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.SFGA / C. Esteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la nova Estratègia nacional del paisatge d’Andorra 2035. El document inclou els principis, els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que s’han d’implementar els propers anys.

Concretament, està format per un total 87 accions concretes, entre les quals hi ha l’increment del percentatge d’espais protegits fins assolir el 30% del territori; l’ordenació de l’accés i la freqüentació de persones i vehicles a l’alta muntanya, com la identificació i localització de trams fluvials canalitzats susceptibles de millora per renaturalitzar-los. Entre les accions també hi ha la identificació de zones urbanes amb dèficit de vegetació i zones amb ombra i que siguin susceptibles de posteriors millores per generar espais més agradables, així com iniciatives per integrar paisatgísticament les infraestructures energètiques, viàries i instal·lacions turístiques.

Els objectius de qualitat paisatgística s’estructuren en relació amb uns paisatges d’alta muntanya ben conservat; els paisatges agraris i forestals productius, funcionals ecològicament i reconeguts socialment, i els paisatges urbans de qualitat que posin en relleu els espais públics i els elements patrimonials de les poblacions, entre d’altres.

“El procés participatiu ha estat un aspecte clau en l’elaboració d’aquesta nova estratègia, ja que ha permès generar una reflexió col·lectiva al voltant del paisatge del nostre país, captar el coneixement que en té la ciutadania, els agents socials i econòmics i les principals institucions del país, i recollir els referents paisatgístics claus i simbòlics que la societat andorrana ha identificat com a part de la seva identitat”, va emfasitzar la ministra durant la presentació de la nova estratègia. “Els paisatges configuren els nostres entorns de vida i són un autèntic reflex de la societat i estils de vida al llarg del temps. Per tant, són i han de ser, indiscutiblement, una prioritat en el desenvolupament sostenible del nostre país. L’estratègia que avui presentem és clau per protegir i gestionar aquest bé tan preuat”, va apuntar la ministra Calvó.

ALGUNES ACCIONS

-Espais protegits

El document que s’ha elaborat preveu que s’incrementi fins al 30% els espais protegits del territori l’any 2030.

-Ordenar l’accés

Ordenar l’accés i la freqüentació de persones i vehicles als paisatges d’alta muntanya segons la capacitat és un altre objectiu.

-Trams fluvials

Identificar i localitzar els trams fluvials canalitzats susceptibles de millora per renaturalitzar-los.

-Integració

Actuacions per integrar paisatgísticament les infraestructures energètiques, viàries i turístiques.

tracking