drets
Europa diu que el sistema laboral és “obsolet” i “medieval”
Els sindicats denuncien casos d’explotació a la feina davant la delegació del Grup d’experts en acció contra el tràfic d’éssers humans
La delegació del Grup d’experts en acció contra el tràfic d’éssers humans (GRETA) del Consell d’Europa va considerar ahir que el sistema laboral andorrà “està una mica obsolet i és gairebé medieval”. Així ho va expressar durant la reunió que va mantenir amb diversos representants socials del país, segons van indicar els sindicats en un comunicat i tal com van confirmar diferents persones presents a la trobada. L’afirmació la va fer després d’escoltar la denúncia dels representants de l’USdA, de la plataforma sindical i del Consell Econòmic i Social que hi havia a la reunió sobre casos “d’un supòsit d’explotació laboral”. En concret, el col·lectiu va assegurar que hi ha constructores que estan subcontractant empleats extracomunitaris, “principalment de països llatinoamericans, però també africans”, que signen el contracte laboral al seu país i estan treballant sense cobertura sanitària a Andorra “perquè no se’ls cotitza a la CASS” i als seus països d’origen no tenen conveni de la Seguretat Social amb el Principat.
Les representants sindicals Marisa Santos i Carla Guinot van explicar després de la reunió amb el GRETA que les intervencions dels diferents actors civils que hi havia a la reunió van evidenciar que “encara hi ha molt camí per fer”, perquè hi ha desinformació dels treballadors sobre els drets i les situacions de risc “perquè la llei no respon a les diferents necessitats”. A la reunió també hi va assistir l’exdegana del Col·legi d’Advocats Sophie Bellocq, membres d’Unicef i Càritas, representants de l’Associació de Dones, de la Fundació Privada Tutelar i dels refugiats ucraïnesos. En aquest context, el GRETA va fer la qualificació del sistema laboral del país i va afegir que “és necessària la lluita legal i jurídica per a la defensa dels drets de les persones i els treballadors”.
LEGISLACIÓ
Els sindicats també van criticar que el Govern afirmi que no es pot aplicar la legislació del Principat a aquests obrers basant-se en un informe dels serveis jurídics de l’executiu. La plataforma remarca que aquest argument seria bo “si la legislació del país d’origen establís unes condicions laborals superiors a les d’Andorra, cosa que no succeeix”. I va assegurar que aquests treballadors estan fent 48 hores setmanals, quan la jornada al país és de 40 hores, i que cobren “un salari molt inferior al salari mitjà i, en molts casos, no es respecten els temps de descans mínims”.
La plataforma va defensar que s’ha d’aplicar la legislació del país també a aquests treballadors perquè la llei fa referència a les relacions laborals que es desenvolupen al Principat, “no parla d’excloure les persones que formalitzen el contracte al seu país”. I va precisar que tampoc s’especifica que la llei sigui “únicament per als contractes formalitzats a Andorra”. El col·lectiu considera que també seria d’aplicació en aquests casos la Llei qualificada d’immigració que recull que “les condicions de treball i de remuneració ofertes al treballador estranger, en cap cas poden ser de natura inferior a les que gaudeixen els nacionals i els residents”.
DIFICULTATS PER DENUNCIAR CASOS D'ABUSOS A INSPECCIÓ DE TREBALL
Els sindicats van plantejar en la reunió amb els representants del GRETA les dificultats que suposa presentar una denúncia a Inspecció de Treball. La plataforma va ressaltar que els inspectors han de comunicar a l’empresari el nom del treballador denunciant, “que provoca que no es facin les denúncies per por a represàlies o a ser acomiadats, gairebé mai fan inspeccions d’ofici”. I van esgrimir que els inspectors demanen molta documentació als treballadors quan tenen “la potestat” de sol·licitar-la a l’empresa. També l’exdegana del Col·legi d’Advocats Sophie Bellocq va donar informació jurídica sobre aquesta qüestió, segons van informar els sindicats. Així mateix, en la reunió també es va posar sobre la taula la dificultat de les actuacions sindicals al país i de representació dels actuals actors socials. La plataforma va reconèixer que no són plenament representatius perquè el teixit sindical és molt pobre, especialment a l’empresa privada. La falta de comitès d’empresa dificulta la representació i el moviment sindicalista, segons va compartir el col·lectiu amb el GRETA.