Els empleats subcontractats han de cobrar el mateix que els residents

L’executiu vol verificar que els treballadors immigrants rebin allò marcat per la categoria laboral

El ministre Jover durant la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern vol garantir els drets dels treballadors subcontractats que arribin al país. El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va assegurar ahir que l’executiu modificarà –molt probablement la setmana vinent– el reglament associat a immigració per poder “ser més clars i per donar més mecanismes de seguretat”. Així, Jover va apuntar que l’executiu vol iniciar canvis, que també poden incloure modificacions legislatives, per tal d’establir un marc legal “amb el qual ens sentim més còmodes” amb relació als treballadors subcontractats que arribin al país i amb els quals s’ha detectat les darreres setmanes situacions de precarietat.

Cal destacar que si bé ahir Jover va assegurar que no s’ha detectat cap cas en el qual s’estigui cobrant per sota del salari mínim, la modificació reglamen­tària que s’aprovarà la setmana vinent implicarà que els treballadors hagin de presentar el seu contracte d’origen, és a dir, amb l’empresa estrangera, per tal de garantir que s’està cobrant no tan sols el salari mínim interprofessional, sinó que també el salari mínim a Andorra segons la categoria laboral. Una revisió del contracte que es durà a terme només entre aquells assalariats subcontractats que vinguin al Principat a treballar per un període superior al d’un mes. “Verificarem que sigui homologable amb la legislació vigent”, va remarcar el ministre, que també va deixar clar que “la feina de Govern no s’acabarà aquí”. En aquest sentit, Jover va destacar la creació d’un grup de treball interministerial per “identificar d’altres elements que s’hauran de modificar”.

REUNIÓ AMB EL GRETA

La situació dels treballadors subcontractats és una de les qüestions sobre les quals el Govern ja preveia fa unes setmanes que podria rebre una recomanació del Grup d’experts en acció contra el tràfic d’éssers humans (GRETA), del Consell d’Europa, arran de la visita que s’està duent a terme al país. En aquest sentit, ahir el ministre Jover va destacar que va mantenir una reunió amb aquest mateix grup desplaçat a Andorra, després de les declaracions realitzades pels sindicats i en les quals s’assegurava que el GRETA havia titllat el sistema laboral d’“obsolet” i “medieval”. “Els he de dir que ho han desmentit rotundament; s’han vist sorpresos i preocupats per aquestes acusacions que no corresponen ni en el fons ni en la forma a com s’expressa aquest grup”, va assegurar ahir el ministre, contundent sobre aquesta qüestió. “Trobo molt trist aquestes declaracions dels sindicats i vull pensar que han estat un error de les formes perquè si no és voler instrumentalitzar un grup d’experts amb uns objectius que no sé si són preelectorals o què són exactament”, va remarcar Jover, que va apuntar que afirmacions com aquestes “no donen una bona imatge del país”. A més a més, el ministre va remarcar que les reunions que es duen a terme amb el GRETA “són confidencials”, motiu pel qual “estaven sorpresos per unes declaracions duríssimes i desafortunades”. D’altra banda, en relació amb les recomanacions que pugui realitzar el grup d’experts sobre Andorra, el ministre no va avançar res i va demanar d’esperar a l’informe final que realitzarà el GRETA sobre la situació al Principat.

Tanmateix, el ministre portaveu va posar en valor la cooperació entre Andorra i el GRETA i va defensar que “el Govern treballarà amb el grup d’experts tot allò que sigui necessari; és molt important que aquests experts puguin treballar amb aquells que necessitin per recopilar tota la informació necessària i fer les propostes de millora que considerin”, va afirmar Jover. Així, el ministre va reconèixer que l’executiu no tindrà cap problema per aplicar les modificacions necessàries per encabir les recomanacions del grup d’experts del Consell d’Europa. “S’ha fet un trist favor al treball amb aquest organisme faltant a la veritat”, va sentenciar Jover.

LA REFORMA

-Contracte d’origen

Immigració demanarà al treballador aportar el contracte del país d’origen per verificar que sigui homologable a la legislació vigent a Andorra.

-Salari mínim

Govern vol assegurar-se que els treballadors subcontractats cobrin el salari mínim marcat per cada categoria laboral.

-Grup de treball

Jover va explicar que s’ha creat un grup de treball interministerial per poder analitzar d’altres modificacions legals per tenir una legislació més garantista.

tracking