Inspectors per garantir l'estalvi energètic

Els tècnics de Salut, Comerç i Medi Ambient revisaran el compliment de les mesures

El secretari d'Estat Marc Rossell durant la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El decret que obligarà les empreses a aplicar les mesures d’estalvi energètic també va ser aprovat ahir pel consell de ministres. Després de mesos d’intentar fer pedagogia amb el sector privat, el Govern, finalment, va acabar imposant les mesures al sector empresarial, tal com aquest havia demanat des d’un inici per evitar possibles situacions de competència deslleial. A més, el decret també preveu que els inspectors dels ministeris de Medi Ambient, Salut i Comerç incloguin entre les seves competències la verificació que les empreses estiguin aplicant les mesures d’estalvi que marca el decret.

Segons va explicar el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, el decret “habilita els inspectors del Govern per fer aquests controls”, si bé va recordar que en primera instància “s’intenta informar”. En aquest sentit, durant els propers dies el Govern iniciarà una campanya en la qual també participaran la Cambra de Comerç i la CEA per informar que les mesures que fins ara eren recomanacions han passat a ser d’obligat compliment. “Immediatament després els inspectors aniran a fer inspeccions a alguns locals”, va remarcar el secretari d’Estat.

Cal recordar, que les mesures que ara passen a ser obligatòries són les mateixes que figuraven al conveni voluntari signat per les empreses. Així, es limita la temperatura a l’interior dels establiments amb climatització elèctrica a 20 graus i queden prohibides les estufes, ventiladors o els aires condicionats d’ús individual. També queda prohibit l’ús exterior de sistemes de calefacció i climatització elèctrics. Pel que fa a l’enllumenat, durant l’horari laboral no es podrà fer servir la il·luminació artificial sempre que sigui suficient la il·luminació natural, mentre que l’enllumenat exterior dels edificis s’haurà d’apagar en l’horari de tancament. També queda prohibit l’enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris. En relació amb l’enllumenat de Nadal, haurà d’apagar-se com a molt tard a les deu de la nit amb l’excepció dels dies 24 i 31 de desembre i del 5 de gener, que podran estar encesos fins a les dotze de la nit.

D’altra banda, el decret també fixa el preu per a les persones que injecten energia a la xarxa elèctrica, és a dir, aquelles que compten amb plaques fotovoltaiques. Així, es fixa el preu en 0,1104 euros per kilowatt hora.

OPTIMISME AMB L’ESTALVI

El secretari d’Estat també va apuntar que fins ara l’estalvi energètic està anant a bon ritme i va destacar el cas de l’administració pública, que ha aconseguit estalviar un 12% d’energia. Així i tot, Rossell –que no va detallar quin ha estat fins ara l’estalvi en el sector privat– va considerar que “és una qüestió de temps” per arribar a assolir l’objectiu del 15%. Si bé el secretari d’Estat va apuntar que les empreses s’estaven adherint de forma voluntària a les mesures, va argumentar que el Govern també va haver de prendre la decisió d’implementar mesures obligatòries per tal d’assolir l’objectiu del 15% dins del termini temporal marcat pel Govern.

MÉS

-Pla d’habitatge

El consell de ministres va adjudicar ahir els serveis d’assessorament tècnic per a l’elaboració del pla per al dret a l’habitatge, un informe que ha d’aportar més dades del sector immobiliari.

-Estudiants del mit

Cinc estudiants del MIT impartiran classes a les escoles de batxillerat en el cinquè any del programa d’intercanvi. En aquesta ocasió, el cost del programa estarà cobert per Govern.

-Ajuts a l’habitatge

El Govern va decidir mantenir la flexibilització dels ajuts a l’habitatge de lloguer durant tot el 2023. Entre d’altres, s’obre la porta a poder optar als ajuts a residents a partir dels tres anys.

-Reparació de coberta

L’executiu va adjudicar ahir les obres de reparació de la coberta-pati de l’escola Germans de Riba d’Ordino. El preu dels treballs s’eleva fins als 65.761,01 euros.

-Covid

Govern tornarà a demanar al Consell General la potestat de poder implementar mesures restrictives per si torna a haver-hi un repunt de la pandèmia de la covid.

tracking