compareixença de balanç al consell

Mujal demana que s'aclareixi la figura jurídica de RTVA

L’encara director general exposa les dificultats de gestió que suposa ser un ‘mix’ d’empresa pública amb trets de privada

Xavi Mujal

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dotar-se d’un nou marc legal, culminar la digitalització i aclarir si es mantenen les instal·lacions actuals o se cerca un nou espai són els reptes futurs de RTVA i de qui la lideri a partir del 31 de desembre, quan Xavi Mujal deixi la direcció general. L’encara màxim responsable de la ràdio i la televisió públiques va citar ahir, durant una compareixença de balanç davant la comissió legislativa d’Economia, els deures més rellevants que haurà d’afrontar qui el succeeixi –una incògnita a hores d’ara– i que necessitaran el suport polític. És el cas de la renovació legislativa perquè “tenim una llei de l’any 2000 que no contempla quasi bé res del que estem vivint a dia d’avui”, i perquè Andorra s’haurà de dotar d’una llei de l’audiovisual, que és el que reclama la Unió Europea en la negociació de l’acord d’associació, va exposar Mujal. A més, el màxim responsable de RTVA va exposar els problemes de gestió que representa “aquesta ambigüitat de ser una societat pública que es regeix pel dret privat”, i va demanar aclarir l’estatus de l’emissora.

“Jo em decantaria perquè sigui una empresa pública perquè al final tenim una funció pública, però si no és així el que hem de definir és on estem situats”, va defensar. Va exposar, per exemple, les dificultats que implica haver d’aplicar el Codi de relacions laborals amb les exigències de cobertura informativa i el fet que únicament són administració pública quan “hi ha clatellades”, però mai pels beneficis.

La digitalització amb una nova app, una nova pàgina web i estar en els menús de les smart TV són les tasques a tirar endavant per ser competitius en el nou entorn comunicatiu. Mujal va fer referència a com estan canviant els hàbits de consum –“el jovent no va a tres quarts de dues a mirar l’informatiu”, va exemplificar– i va concloure que “ens hem de digitalitzar sí o sí”.

El successor també haurà d’abordar el futur de les instal·lacions perquè el lloguer de les actuals finalitza en un parell d’anys, però ja són obsoletes i inadequades i necessiten una important renovació, va exposar. Mujal va reconèixer que al seu dia es va mostrar contrari al trasllat a Encamp –s’apostava per Radio Andorra– i que potser avui el posicionament seria diferent. En qualsevol cas, va defensar unes instal·lacions “cèntriques”.

Mujal va defensar que “qui agafi el lloc que ocupo ara tindrà molta feina però ho tindrà molt més fàcil que jo i el meu equip”. I és que va recordar els problemes econòmics, organitzatius i de clima laboral que patia la cadena quan va aterrar a la direcció.

INCREMENT DE SALARIS PER ESTABILITZAR LA PLANTILLA

El pressupost previst per a l’exercici 2023 preveu 3,2 milions de despesa de personal, una partida un 20% superior a la del 2023 perquè s’ha previst un increment salarial amb l’objectiu d’estabilitzar la plantilla. Mujal va afirmar que no es cobren “sous estratosfèrics” i que estan patint molts problemes per cobrir vacants a la plantilla a causa dels elevats preus de l’habitatge. “Aquesta setmana dues persones ens han dit que no podien venir”, va explicar Mujal. Interpel·lat pel conseller del PS Quim Miró sobre per què RTVA no té comitè d’empresa, Mujal va assegurar que “jo el desitjo” perquè suposaria una eina per ajudar “a millorar la vida del treballador i la gestió de la direcció”, però que és la plantilla qui l’ha d’impulsar i que no ajuden ni la rotació del personal ni l’experiència anterior amb el delegat de personal que es va triar. Finalment, Mujal va lamentar els atacs contra RTVA i va demanar suport als consellers perquè la defensin i protegeixin la credibilitat de l’empresa.

Xavi Mujal durant la compareixença davant la comissió legislativa d'Economia.

tracking