energia
L'ETR de la Gonarda donarà servei a partir de l'estiu de l'any vinent
La construcció ja s’ha enllestit i ahir s’hi va fer una visita, a la qual van assistir veïns
L’estació transformadora de la Gonarda (ETR), situada a l’Aldosa de la Massana, va generar una forta oposició veïnal quan es va anunciar que el projecte tirava endavant per fer front a les necessitats de subministrament elèctric. Ahir veïns de la zona van participar en la visita a l’equipament que va encapçalar la ministra de Medi Ambient i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i durant la qual es va exposar que l’ETR “garanteix el màxim respecte al medi ambient, l’eficiència i el mínim impacte, amb tecnologies modernes”. La construcció de l’edifici i la instal·lació de l’equipament elèctric s’han completat en un any i mig però l’entrada en servei encara trigarà uns mesos i es preveu pels volts de l’estiu, quan està previst que també s’hagi culminat la nova línia d’alta tensió que discorre per la vall d’orient. En aquest període, segons la informació facilitada per FEDA, s’hi faran diferents assajos fins culminar amb la connexió a la xarxa d’alta tensió que és “una operació complexa que garantirà la qualitat de tot el sistema en el futur”.
Es tracta de la primera estació transformadora de les valls del nord i “té com a objectiu optimitzar el repartiment del consum elèctric i descarregar les ETR de la vall central per garantir la qualitat, eficiència i sostenibilitat de tota la xarxa elèctrica nacional”, va recordar FEDA. La funció de la infraestructura serà la de transformar l’energia elèctrica d’alta a mitjana tensió i després distribuir-la a la Massana i Ordino.
La ministra de Medi Ambient va destacar que el projecte es va treballar des de l’inici “per concertar-lo al màxim amb els veïns”, i el compromís de FEDA per assolir la integració paisatgística –la companyia va defensar que té una aparença similar als edificis residencials de l’entorn– i la seguretat de les instal·lacions. “Les infraestructures tan necessàries com aquesta també són segures, integrades i sostenibles i, per tant, no ha de preocupar la ciutadania”, va exposar Calvó.
El director d’enginyeria de la companyia, Marc Calvet, va exposar a les autoritats i els veïns les mesures incorporades per reduir l’impacte visual i, quant a les instal·lacions, va manifestar que els transformadors de potència “han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents quant al medi ambient i s’utilitza un oli sintètic biodegradable que aporta més seguretat i respecte al medi”.