inflació

L'IPC del novembre se situa en el 6,8% pels preus de l'alimentació

Els preus de l’alimentació i les begudes són els que més han influït en la inflació

Una benzinera d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’índex de preus de consum (IPC) va acabar amb una variació anual del 6,8% al novembre, segons Estadística. La xifra és la mateixa de l’indicador avançat a principi de mes i representa una baixada de dues dècimes respecte del 7% de la inflació registrada a l’octubre i un augment del 3,1% en comparació amb la dada del novembre del 2021.

Estadística indica que la inflació subjacent, que no té en compte productes frescos i energia, se situa en un 4,3%, i atribueix l’IPC del novembre a l’encariment dels productes alimentaris i begudes no alcohòliques, que han pujat un 0,5%, “a causa de l’augment dels preus del pa i cereals, la llet, formatge i ous i, en menor grau, de la fruita, la carn i el peix”. I també a l’encariment dels mobles, estris domèstics i serveis per a la llar, que s’han incrementat un 1,1%.

La inflació d’Andorra ha quedat a final de novembre en la mateixa xifra que la d’Espanya, que ha tingut una mínima reducció del 0,1% durant el mes passat. L’indicador avançat de França apunta una pujada mensual del 0,4% que deixaria la variació anual en el 6,2%.

Els preus mitjans dels carburants van disminuir al novembre amb l’excepció de la gasolina sense plom de 95 octans i la sense plom de 98 octans, segons Estadística. Així, pel que fa a la rebaixa de tarifes, ha estat del 4,8% pel que fa al gasoil de calefacció que s’ha pagat, de mitjana, a 1,290 euros; del 0,8% pel que fa a la gasoil de locomoció, que s’ha pagat de mitjana a 1,636 euros, i un 0,7% pel que fa al gasoil de locomoció millorat, que s’ha pagat a 1,668 euros, mentre que el de la gasolina sense plom de 95 octans i el de la gasolina sense plom de 98 octans han augmentat ambdós un 2% i s’han pagat a 1,567 i 1,627 euros de mitjana, respectivament.

Per tercer mes consecutiu, el preu del gasoil de locomoció i el del gasoil de locomoció millorat és superior al de la gasolina sense plom de 95 octans i el de la sense plom de 98 octans. A més, si es compara amb el mateix mes de l’any anterior, s’ha produït un augment general dels preus mitjans dels carburants: el del gasoil de locomoció ha augmentat un 38,7%, el del gasoil de locomoció millorat un 38%, el de la gasolina sense plom de 95 octans un 18% i el de la gasolina sense plom de 98 octans un 17%. El preu del gasoil de calefacció ha augmentat en un 43%. Pel que fa a la comparació dels preus mitjans dels darrers dotze mesos amb el mateix període anterior, es constata també un augment general.

tracking