sessió de control al consell general

Metges de guàrdia cada dia per descarregar urgències

El ministre de Salut atribueix la “sobrecàrrega” del servei a la baixa de quatre metges en els últims mesos, tot i que ja s’han cobert tres vacants

El ministre de Salut, Albert Font, durant la sessió de control parlamentari d'ahir.DEMÒCRATES

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Albert Font, va atribuir ahir a la manca de metges suficients i a l’ús inadequat que la població fa molt sovint d’urgències la saturació que es registra en aquest servei hospitalari. I és que, segons va explicar durant la sessió de control parlamentari, en els últims mesos s’han registrat quatre baixes de metges, una de les quals ja està coberta i dues més estan a punt de ser-ho, fet que ha provocat “certa tensió” en el funcionament del servei. A més, la “sobrecàrrega” també està originada per l’afluència de pacients que pateixen “patologies banals que s’haurien de resoldre en l’atenció primària”. “Hi ha una sobrecàrrega de patologies que no requeririen un ambient hospitalari”, va emfasitzar Font. El titular de Salut va admetre que pot haver “tensionaments” del servei d’urgències durant l’època hivernal per l’increment del nombre d’esquiadors que poden patir accidents i de persones amb malalties respiratòries.

Davant d’aquesta situació, s’ha decidit ja activar el servei de permanències mèdiques, que normalment només funciona els caps de setmana, durant tot el període de vacances nadalenques i també està en estudi deslligar-lo del servei urgent mèdic (SUM). El ministre va fer aquests anuncis responent a una pregunta de la consellera no adscrita Carine Montaner en relació amb el pla de xoc que es vol posar en marxa. Montaner va assenyalar que hi ha “un problema molt greu al SAAS” que fins i tot “pot posar en perill els malalts”, motiu pel qual va demanar accions “abans que succeeixi una desgràcia”. En aquest mateix sentit, el conseller socialdemòcrata Jordi Font va encoratjar el ministre a prendre mesures perquè “no estem reaccionant com Déu mana”, ja que, segons va manifestar, els usuaris es multipliquen per deu en aquesta època.

El titular de Salut es va mostrar obert a fer una enquesta sobre el clima laboral i per valorar els càrrecs del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), una demanda també feta per Montaner. “Una enquesta sobre l’ambient de treball pot ser important, però hauria de ser absolutament neural i no orientada a si la direcció és o no bona”, va manifestar Font.

El ministre va anunciar que es preveu que l’1 de febrer estigui enllestit el conveni amb els psicòlegs, una data en què també han d’estar tancats els nous convenis que se signin amb la resta de professionals de la salut que han demanat una revisió de les tarifes. A hores d’ara, pel que fa al conveni amb els psicòlegs, només falten per tancar “aspectes crematístics”, que es refereixen a les tarifes, és a dir, si els pacients pagaran per les consultes o bé sobre la base d’uns protocols de seguiment.

ESMENA DEMÒCRATA PER EVITAR LA PUJADA DE SOU ALS POLÍTICS

La renúncia dels alts càrrecs demòcrates a apujar-se els salaris l’any vinent va originar ahir un reguitzell d’acusacions mútues entre la majoria i l’oposició. Els partits que donen suport a l’executiu van acusar els socialdemòcrates de fer “populisme” i aquests últims van dir que els seus contrincants fan “postureig”, insistint que cal una esmena al pressupost si es vol tirar endavant una mesura com aquesta. Així, el president demòcrata, Carles Enseñat, va anunciar al final de la sessió control que la solució passarà segurament per una esmena al projecte de pressupost “perquè sigui obligatòria” una mesura que fins ara, en principi, només havien pres voluntàriament els demòcrates. Durant la sessió d’ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va negar, responent a la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que s’hagi produït un canvi de criteri pel que fa a la relació laboral que cal aplicar als empleats subcontractats a altres països per empreses andorranes. En aquest sentit, Gallardo va manifestar que perquè no hi hagi dubtes sobre aquest punt el Govern ha optat per modificar el reglament associat a immigració, tot i que també s’analitzarà si caldrà portar a terme una modificació de la Llei de relacions laborals. “La voluntat és donar seguretat jurídica i cobertura legal a totes les persones”, va indicar Gallardo, que va recordar, a més, que “controlar i revisar tots els contractes és una tasca que no es pot fer”. Per la seva part, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va anunciar que es continua treballant en l’àrea de Salut Mental del centre penitenciari i s’ha creat ja un protocol amb les funcions dels diferents professionals.

tracking