codi de conducta
Sancions econòmiques per absències injustificades al Consell
L’absència sense justificar podrà comportar una sanció equivalent a perdre l’assignació econòmica de dos trimestres
Els consellers generals que s’absentin sense justificació de les sessions plenàries podran ser penalitzats econòmicament, sempre en determinats supòsits. No es tracta d’un fet habitual i normalment quan es produeix una absència és comunicada a la síndica, que fa extensiva la disculpa a la resta de consellers.
El Codi de conducta dels consellers generals ja és a punt per ser sotmès al ple. A banda dels punts evidents que fan referència a la cortesia, amabilitat o indumentària conforme a la sessió, el que més crida l’atenció és que estipula que l’absència sense justificar podrà ser motiu de sanció econòmica. L’article 5 deixa clar que “els consellers generals tenen el dret i el deure d’assistir a totes les sessions del Consell General i de les comissions en què estiguin integrats, i el dret d’emetre el vot en el Ple i en les comissions de què formin part. També tenen el dret i el deure de pertànyer a una comissió”. Pel que fa a la no assistència, ha d’estar motivada i comunicada, com diu l’article 10.2: “El conseller general que, sense justificació suficient o sense autorització de la Sindicatura, deixi d’assistir a tres sessions consecutives del Consell General o a cinc d’alternes durant un any natural haurà d’ésser privat del dret a percebre l’assignació econòmica corresponent a dos trimestres.”
Així doncs, encara que es tracta d’un comportament atípic que no és gens habitual, queda fixat per decret que despreocupar-se de les obligacions com a elegit del poble comporta una penalització en forma de privació d’una part de la remuneració anual.
El text queda tancat després de diverses discussions entre els grups bàsicament per la vestimenta, els tatuatges o la corbata. El text es va començar a treballar a final de legislatura passada i ara s’ha pogut tancar. La majoria dels grups hi estan d’acord però terceravia afirma que no se sent “còmode” amb l’apartat que regula els conflictes d’interessos.
El Codi de conducta deixa clar que els parlamentaris han d’adoptar totes les mesures necessàries per evitar incórrer en cap situació de conflicte d’interessos. “En tots els casos, la situació de conflicte d’interessos comporta el deure d’abstenció del conseller general en els treballs i en les votacions en el si de la comissió legislativa competent”, s’assenyala al text, encara que no és un obstacle en la llibertat de vot. Incomplir aquesta norma pot comportar la suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària, ja que és considerada una infracció molt greu.
El text elaborat per la junta de presidents i la Sindicatura preveu donacions o regals. És infracció molt greu acceptar obsequis, regals, favors, ofertes d’hospitalitat o altres serveis de caràcter personal que contravinguin les regles del Codi de conducta.
Respecte a les despeses per activitats oficials fora d’Andorra, relatives al transport i a l’allotjament i abonades directament o mitjançant reemborsament pel Consell General, s’han de fer efectives sobre el cost real i efectiu acreditat per mitjà de les factures, o documents equivalents, presentades.
VESTIMENTA QUE RESPECTI LA INSTITUCIÓ SENSE OBLIGACIÓ DE LA CORBATA
El Codi de conducta exclou l’obligació que s’hagi de dur corbata, com al principi del redactat s’havia proposat. La versió final indica que els consellers generals, en les sessions tradicionals del Consell General, han de respectar les tradicions i complir amb l’ús de la vestimenta tradicional, amb el gambeto, el tricorni i el bicorni i la medalla d’autoritat. En les sessions ordinàries del Consell General hauran de dur una vestimenta que respecti la institució. Sobre el comportament, la conducta ha de respondre “sempre a la confiança pública de la qual són dipositaris com a càrrecs electes”. Han de tenir un tracte respectuós amb els altres consellers generals i amb els ciutadans, sobre la base del principi d’igualtat i de no discriminació de cap mena, així com també amb totes les persones que presten serveis al Consell General. El codi determina que tenen l’obligació de declarar, tant en el moment d’adquirir la condició de conseller com pel que fa a les eventuals variacions durant l’exercici del càrrec, qualsevol interès privat que pugui tenir relació amb les seves activitats públiques.