salut

La branca sanitària de l'USdA reclama més metges al servei d'urgències

El sindicat recorda també que no tots els facultatius treballen a temps complet

El servei d'urgències està sovint saturat durant l'hivern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les raons explicades dijous pel ministre de Salut, Albert Font, en seu parlamentària sobre els motius de la saturació del servei d’urgències de l’hospital no han convençut gens ni mica la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). I és que les xifres donades per Font durant la sessió de control a l’executiu no coincideixen amb les del sindicat. El ministre va manifestar en concret que hi havia quatre metges de baixa i que pràcticament ja estan cobertes tres d’aquestes places, però segons l’entitat sindical hi ha quatre metges més que han plegat durant els últims mesos, amb la qual cosa aquests també haurien de ser substituïts. “No m’ha agradat gens el que ha dit el ministre”, va manifestar la presidenta de la branca sanitària de l’USdA, Anna Hernández, com a primera impressió de les manifestacions de Font.

El sindicat tampoc entén com és que el titular de Salut afirma que actualment hi ha 31 metges que formen part del servei d’urgències, quan hi ha molts facultatius que només fan el 50% de la jornada habitual i altres que fan el 25%. D’aquesta manera, només serien al voltant de 20 els metges que treballen a jornada completa. Hernández va recordar també les mancances que hi ha pel que fa a infraestructura, a les quals no es va referir el ministre, ja que l’actual servei “és molt petit” i s’ha quedat “envellit”, fet que impedeix donar un bon servei als usuaris i evitar que hagin de ser atesos als passadissos, tenint en compte a més que els processos per atendre els malalts són, en molts casos, llargs i requereixen hores d’observació en una població cada vegada més envellida. “No hi ha espai on posar la gent”, va explicar Hernández. La presidenta de la branca sindical va dubtar també que els actes atesos a urgències hagin crescut només un 9% com va dir el ministre en la seva intervenció a la cambra legislativa.

A més de la manca de metges, el ministre de Salut va atribuir a una inadequada utilització d’urgències per a casos banals la saturació del servei. En aquest sentit, el SASS ha iniciat una campanya en què incideix en aquest aspecte i demana que es faci un ús resposable del servei en benefici de tots.

tracking