Patrimoni

Aixecat el campanar de Sant Vicenç d'Enclar

La reconstrucció es va iniciar el 21 d'abril i s'ha fet "el més fidedigna possible" a l'original

El campanar de Sant Vicenç d'Enclar ja està reconstruïtSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La restitució del campanar de l'església de Sant Vicenç d'Enclar ha finalitzat coincidint amb la data del tercer aniversari de l'esfondrament. La ministra de Cultura, Sílvia Riva, ha visitat avui les obres i ha recalcat que "la restitució estructural del campanar ha estat el més fidedigna possible i s'ha dut a terme amb el màxim de rigor a l'original" i ha assenyalat que la col·locació de cadascuna de les pedres ha estat un treball rigorós fet en 30 setmanes, indica el Govern.

La primera pedra de la reconstrucció es va posar el 21 d'abril passat i vuit mesos després "s'ha assolit el principal repte tècnic del projecte, restituir les parts constructives de la torre amb la fesomia coneguda anteriorment a l'esfondrament". L'executiu destaca que l'obra s'ha fet seguint estàndards internacionals "per recuperar l'elevat valor patrimonial del campanar", el que ha fet necessari una tasca constant de verificació, adaptació i correcció per respectar la documentació precisa generada a partir de fotografies. Amb models virtuals tridimensionals i un sistema georeferenciat s'ha aconseguit "ubicar gairebé 500 pedres en la posició exacta identificada pels tècnics".

Govern ressalta que a l'interior del temple s'han restituït els bancs correguts i, a l'exterior, l'aparell constructiu del campanar s'ha acabat amb la implantació de l'embigat que ha de suportar la coberta. Les tasques pendents ara són els arrebossats de la torre i les restauracions dels paraments de la nau, que l'executiu explica que s'han de fer quan les temperatures permetin que el producte reaccioni correctament. Els treballs es centraran fins llavors en finalitzar la coberta i restituir de la pavimentació de l'interior de la nau.

L'església de Sant Vicenç d'Enclar data del segle VIII principis del segle IX i forma part de la zona arqueològica del Roc d'Enclar, "un dels jaciments més grans i estudiats del Principat", recorda el Govern.

tracking