SALUT

Arranca el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte

Aquesta malaltia suposa el 14% dels càncers detectats al Principat

Presentació del nou programa de cribratge de càncer de còlonGovern d'Andorra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte es posa en marxa a partir d'avui, tal com ha anunciat el ministre de Salut, Albert Font. Segons ha explicat, aquest tipus de càncer és el "problema de salut pública actual amb més importància" i suposa el 14% dels càncers detectats al país. En concret, Font ha detallat que es tracta del segon càncer amb més incidència i mortalitat, tant en homes com en dones. Tanmateix, el ministre ha apuntat que aquesta malaltia és "detectable mitjançant una cerca sistemàtica dels símptomes" i que, si es diagnostica a temps es pot "curar fàcilment".

Per aquest motiu, el ministeri de Salut impulsa a partir d'avui un programa per detectar i prevenir el càncer de còlon i recte. En el marc del programa, el ministeri convidarà a la població de risc mitjà -home i dones d'entre 50 i 74 anys- a recollir una mostra de femta per analitzar que no hi ha restes de sang. Si el resultat és negatiu, no caldrà que repeteixin la prova fins al cap de dos anys. En canvi, si el resultat és positiu la unitat de cribratge del SAAS, que s'ha creat per aquest estudi, valorarà fer una colonoscòpia. Si es realitza aquesta prova i el resultat és negatiu, la persona no haurà de tornar a participar en el programa fins al cap de 10 anys. Ara bé, si es detecta un càncer o alguna altra patologia, la persona serà derivada al circuit assistencial. Les proves en el marc d'aquest programa estaran subvencionades al 100%, mentre que les possibles visites i tractaments que se'n puguin derivar en cas que es detecti alguna patologia seguiran el model establert de finançament.

La doctora Puig ha detallat durant la presentació del programa que quan es diagnostica la malaltia en fase asimptomàtica o quan es detecten lesiones abans que es desenvolupi la malaltia, la supervivència és de 9 de cada 10 persones. En canvi, quan es diagnostica al cap de cinc anys, quan la malaltia ha avançat, "la supervivència és clarament inferior".

Pel que fa al finançament, inicialment s'ha previst un paquet de 100.000 euros, tanmateix, si la participació és major a la prevista, es podrà ampliar per donar resposta en tot moment, segons ha detallat la cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri, Rosa Vidal.

tracking