negociació
La UE alerta dels efectes que tindria un 'no' al referèndum
La Comissió Europea diu que s’estan tenint en compte les “especificitats d’Andorra” i defensa que sense l’acord “les oportunitats no serien presents”
La tesi que un no a la Unió Europea tindrà conseqüències cada cop va prenent més força. Després que el cap de Govern, Xavier Espot, ara fa unes setmanes ho posés sobre la taula per primer cop i que el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, assegurés la setmana passada que una negativa a l’acord d’associació “no estaria lliure de conseqüències”, fonts de la Comissió Europea també s’encaminen en aquesta direcció.
Portaveus de la Comissió remarquen, en resposta a preguntes del Diari, que sense l’acord d’associació “les oportunitats” que garanteix el mercat europeu “no serien presents, no es materialitzarien”. Així, les mateixes fonts recorden que la proposta que s’està oferint a Andorra “seria un dels acords de la Unió Europea de major abast mai signat amb un país tercer” i asseguren que “només l’Espai Econòmic Europeu seria comparable a l’ambiciós abast del futur acord”. En aquest sentit, des de Brusel·les es deixa clar que l’objectiu de l’acord és permetre que “els ciutadans i les empreses d’Andorra tinguin accés al mercat intern més gran del món amb prop de 450 milions de consumidors”.
A més, el portaveu de la Comissió recorda que durant les negociacions “s’han estat tenint en compte les especificitats andorranes”. Així, es defensa que “hi ha una finestra clara d’oportunitat i junts volem treure’n el millor”. De fet, des de Brusel·les es deixa clar que “veiem un futur acord beneficiós per a les dues parts”, ja que si bé Andorra obtindria un benefici econòmic, la UE obtindria un benefici polític aconseguint incloure nous estats dins del seu àmbit d’influència. Justament, la Comissió afirma que la negociació de l’Acord d’Associació forma part de l’estatègia europea d’anar ampliant les relacions amb els països occidentals que no siguin de la Unió.
REFERÈNDUM EL 2024
Davant la situació, les fonts apunten que per ara “els dos costats de la negociació estan compromesos amb assolir un acord i en això és en el que estem centrats conjuntament”. Una negociació que es vol accelerar perquè estigui enllestida a finals del 2023. Per aquest motiu, hi ha previstes des del gener de l’any vinent fins al juliol un total de sis rondes de negociació, a les quals cal sumar-li les set que s’han dut a terme durant el 2022.
Un cop finalitzat l’acord, la Comissió assenyala que és plenament conscient que haurà de ser validat per Andorra en un referèndum, però també recorda que els 27 també hauran de validar-lo. “L’acord haurà de ser ratificat per les dues parts seguint els seus requeriments”, asseguren des de Brussel·les. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha explicat que “amb els ritmes de treball que portem preveiem el referèndum per al primer semestre del 2024”.
CLAUS
1. Oportunitat perduda amb un no a Europa
La Comissió apunta que en el cas d’una negativa a l’Acord es perdria una oportunitat d’acceptar “el millor acord mai ofert a un país tercer”.
2. Benefici mutu per a totes dues parts
Andorra obtindria el benefici d’accedir al mercat intern més gran del món mentre que Europa sumaria un país més al seu entorn d’influència.
3. Acceleració de les negociacions durant el 2023
L’objectiu de la Comissió és accelerar les negociacions per tancar-la el 2023 perquè “les dues parts” puguin ratificar l’acord tancat.
SIS MESOS DE PREAVÍS PER ELIMINAR L'ACORD
Segons va apuntar el secretari d’Estat Landry Riba una de les conseqüències que podria tenir una negativa a l’acostament amb Europa és que l’acord duaner de 1990 pogués decaure. Així, Riba va recordar que amb un preavís de sis mesos qualsevol de les dues parts pot denunciar qualsevol dels tractats vigents, una mesura que també estarà present en els annexes de l’Acord d’Associació que s’està negociant. “No és cap fatalitat dir que no però s’ha de ser conscient de les conseqüències”, va remarcar Riba.