fons de jubilació

El fons de jubilació cau 83 milions a 30 de novembre

El valor de la cartera és de 1.503 milions i s’ha moderat la baixada

Jordi Cinca durant una compareixença anterior.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les pèrdues del fons de reserva de jubilació (FRJ), la guardiola de les futures pensions, s’han moderat en el darrer trimestre. Així, la rendibilitat estimada dels actius invertits s’ha situat, a data de 30 de novembre, en un -7,55%, que suposa que el fons tingui actualment uns 1.503 milions d’euros davant dels 1.586 que hi havia a 31 de desembre del 2021. D’aquesta manera, les pèrdues que resultarien si la cartera es vengués en aquests moments (que no reals perquè les vendes no s’han executat) serien de 83 milions, una quantitat molt propera al centenar de milions amb què es preveu que es tanqui el conjunt de l’exercici. La rendibilitat acumulada del -7,55% obeeix principalment al -4,06% que registra la renda fixa més el -3,12% de la renda variable.

Ho va explicar ahir el president de la comissió gestora, Jordi Cinca, acompanyat de la directora, Eulàlia Orobitg. Els màxims responsables del fons van manifestar que aquest està sent un any excepcionalment difícil per als mercats financers, ja que totes les tipologies d’actius financers estan de baixada. En concret, segons les estadístiques, en els últims cent anys només n’hi ha hagut tres amb rendibilitats tan negatives tant en bons com en borsa, i un ha estat enguany. Les causes de la caiguda de totes les tipologies d’actius financers són, bàsicament, les pujades accelerades dels tipus d’interès dels bancs centrals i la incertesa davant d’una recessió global.

D’aquesta manera, els actius del fons de reserva de jubilació (monetaris, renda fixa en euros i renda variable mundial) també registren pèrdues importants, que són principalment latents, és a dir, per valoració dels mercats, que a final de setembre van assolir mínims anuals. En concret, la rendibilitat neta de la cartera era del -10,79% a 30 de setembre, però només el -0,35% (-5,2 milions d’euros) correspon a resultats realitzats, mentre que la resta (-10,34%) són latents i, per tant, es poden recuperar en el futur. Entre les decisions encertades que han portat a aquest resultat durant aquest període, Cinca va esmentar el fet d’haver donat un pes elevat als actius monetaris i de renda fixa amb baixa duració, fet que facilitarà que puguin ser renovats a un interès més gran; la inclusió d’altres actius, que han baixat menys que la renda fixa i la variable, i haver tingut exposició al dòlar. Per contra, es consideren decisions no encertades la selecció de la renda variable i haver incorporat altres actius com l’or que no han tingut tan bon comportament com s’esperava. Tot plegat va generar una pèrdua de valor a 30 de setembre de 140 milions. El president de la comissió gestora va insistir, però, que cal evitar decisions precipitades i mantenir la perspectiva estratègica del llarg termini. En els darrers 10 anys el FRJ ha generat 263 milions, mentre que si hagués invertit en dipòsits hi hauria un resultat negatiu de 24 milions. “La ciutadania ha d’estar tranquil·la quant a la salut del fons de reserva de jubilació perquè està en actius sòlids i que no generaran ensurts a mitjà i llarg termini”, va assenyalar Cinca.

tracking