programa dotat amb 19 milions d'euros

L'executiu avalua 3 pisos i 12 edificis per fer-los de lloguer social

Són els immobles que han superat el primer tall del concurs convocat per augmentar el parc públic d’habitatge i ara l’executiu n’ha de fer la inspecció tècnica

Alguns dels immobles han estat hotels que passarien al lloguer residencial.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quinze sol·licituds han passat el primer tall del concurs convocat pel Govern per tal d’adquirir o arrendar immobles que després es puguin destinar al lloguer assequible i pal·liar la crisi de l’habitatge. Un primer tall que ha consistit a comprovar que les ofertes –que es podien presentar fins dijous passat– complien els requisits marcats pel plec de bases i la documentació que es demanava i que han superat gairebé totes les propostes presentades, amb l’excepció d’un parell de casos. Són quinze sol·licituds que corresponen a dotze edificis sencers i tres habitatges. Alguns dels edificis són immobles que han tingut ús hoteler i per això l’executiu va argumentar que no pot precisar la quantitat d’habitatges que podrien sortir del conjunt d’aquestes construccions perquè dependrà de les obres de condicionament que s’hi facin per reconvertir-los per a l’ús residencial.

Després de superar aquest primer tall els immobles s’han de sotmetre a una inspecció tècnica per tal que el personal del ministeri determini si compleixen o no els requisits per tal d’adequar-los com a habitatge, un procés que l’executiu va assenyalar que hauria d’acabar durant els propers deu dies, abans que acabi l’any. Pel que fa a l’antiguitat, els edificis per avaluar estan datats entre la dècada dels anys cinquanta i l’actualitat.

Un cop els tècnics facin la revisió dels immobles, el ministeri de Territori i Habitatge aprovarà la resolució definitiva de les candidatures admeses o no admeses i es notificarà a les propietats la decisió. Les sol·licituds que superin aquest procés s’hauran de sotmetre llavors a una taxació pericial immobiliària sobre el valor de l’immoble, però que també determinarà els eventuals costos de rehabilitació. Es tornarà a informar els propietaris perquè presentin la seva oferta a l’administració, basant-se en aquesta taxació. La fórmula podrà ser o la compra o l’arrendament i, segons va assenyalar l’executiu ahir, el Govern prendrà la decisió d’incorporar-los o no al parc públic d’habitatges sobre la base dels criteris de “qualitat, preu i temps”. Amb les propietats d’aquells que superin tot el procediment “es formalitzarà l’escriptura pública o el contracte d’arrendament –segons el cas– i s’iniciaran les rehabili­tacions.

19 milions

L’executiu compta amb una partida de 19 milions d’euros per afrontar aquest programa que, tal com va defensar, “se suma a les mesures ja endegades anteriorment per l’executiu i que té la voluntat de crear un parc immobiliari públic de preus assequibles”. Tanmateix, un altre dels objectius que es busquen és promoure la incorporació i rehabilitació d’edificis que actualment estan en desús per tal d’incorporar-los al mercat de lloguer.

EL PROCEDIMENT

1 Comprovació de les sol·licituds presentades

El primer tall del concurs ha consistit a comprovar que les sol·licituds complien el plec de bases. L’han superat quinze i dotze són edificis.

2 Examen de caràcter tècnic dels immobles

Els propers deu dies ha de culminar la segona fase, la inspecció tècnica dels immobles que ha de determinar si és factible destinar-los a habitatge.

3 Taxació dels béns i oferta dels propietaris

Els que superin la inspecció seran taxats i el propietari haurà de fer una oferta sobre aquesta taxació. El Govern decidirà en base a “qualitat, preu i temps”.

tracking