seguretat social
La CASS tanca el tercer trimestre amb 24 milions de dèficit sanitari
El consell d’administració rebutja les tarifes del transport sanitari no assistit
El dèficit sanitari dels primers nou mesos de l’any suma 23,9 milions d’euros, segons va informar la CASS. El consell d’administració de la Seguretat Social va aprovar ahir els estats financers que es concreten en 102,9 milions d’ingressos per cotitzacions d’assalariats i 10,4 milions dels que estan de baixa o cobrant una pensió, mentre que les prestacions sanitàries han arribat a 88,3 milions i les derivades de pensions d’invalidesa i orfenesa i de baixes són 48,9 milions.
La CASS destaca que els ingressos per cotitzacions a la branca general han augmentat un 12,8% respecte als primers nou mesos del 2021, i en el cas de la despesa en prestació l’increment aquest any és del 3,6%, amb una disminució del 3,4% en prestacions per baixes i pensions d’afiliats. L’evolució de la branca de jubilació registra fins al setembre una pujada del 16% en ingressos i del 10,5% en prestacions. La Seguretat Social indica que s’han rebut 122,2 milions en cotitzacions i s’han abonat 95,6 milions en pensions contributives, que deixa un superàvit per al fons de pensions de 26,6 milions en nou mesos del 2022. La CASS ha pagat, a més, 4,6 milions en pensions no contributives, un 6,3% més que l’any passat, que sufraga amb la transferència del Govern.
D’altra banda, el consell d’administració ha rebutjat el decret de tarifes del servei de transport sanitari no assistit. L’òrgan afirma que les tarifes d’aquest servei que fins ara finançava el SAAS “són un 12% superiors a les informades inicialment pel Govern al juliol en el servei individual i un 32% superiors en els serveis col·lectius i per aquest motiu no pot donar el vistiplau favorable a la proposta”. I remarca que “el sobrecost pel finançament d’aquest servei incrementa directament el dèficit de la CASS”, en no estar al pressupost.
EL TERCER PAGADOR PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT
El consell d’administració de la CASS va aprovar ahir la proposta de modificació del reglament de tercer pagador perquè inclogui les persones amb diversitat funcional en la cobertura de totes les prestacions excepte farmàcia. En aquest col·lectiu d’assegurats o beneficiaris entren les persones amb una discapacitat reconeguda per la Conava i sempre que es faci servir un full electrònic per la via preferent. El Govern ha previst implementar el tercer pagador per a aquests afiliats a principi del 2023. La parapública va reiterar després de la reunió que és favorable a la implantació del tercer pagador generalitzat i planteja que s’apliqui progressivament als assegurats i beneficiaris amb una discapacitat reconeguda superior al 33%, i recomana que arribi el tercer pagador a les persones amb pensió d’invalidesa.