ajut per fer front a l'augment dels tipus d'interès

Les llars vulnerables podran ajornar dos anys la hipoteca

L’acord del sector beneficiarà famílies amb ingressos que no superin els 32.000 euros anuals i pot afavorir uns 70 préstecs

La banca impulsa un acord per ajudar famílies afectades per la pujada de les hipoteques.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies amb ingressos que no superin els 32.000 euros, amb una quota hipotecària que estigui per sobre del 30% de les rendes de la llar, i que hagin experimentat una pujada de la mensualitat d’almenys el 30% des de mitjan 2022 a conseqüència de l’augment dels tipus d’interès podran beneficiar-se de la carència del préstec acordada pel sector bancari. Una carència de dos anys que afectarà la quota de devolució del capital “mantenint-se sense canvis les obligacions de pagaments periòdics d’interessos”, segons estableix l’acord signat divendres passat pel director general d’Andbank, Carlos Aso, el conseller director general de MoraBanc, Lluís Alsina, i el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella. La carència es podrà sol·licitar fins al 31 de desembre del 2024 i “no preveiem que hi hagi moltes famílies que s’hagin de beneficiar d’aquest ajut”, va manifestar ahir la directora d’Andorran Banking, Esther Puigcercós. El sector, va afegir Puigcercós, no ha tingut ara per ara “una demanda real” de persones que no poden fer front al pagament del préstec per l’habitatge, però ha optat per “anticipar-nos” i donar facilitats “a les famílies que es puguin trobar amb aquest problema”.

Segons fonts properes a les entitats bancàries, es calcula que els préstecs hipotecaris que se’n podrien beneficiar serien prop d’una setantena i que, sumats, estarien per sota dels deu milions d’euros. Les mateixes fonts van indicar que tampoc han tingut cap impagament fins a la data.

L’acord està dirigit “a les famílies [persones físiques] amb deute instrumentat mitjançant préstecs a tipus variable destinats a l’adquisició del seu habitatge habitual amb garantia hipotecària del mateix, que es trobin davant una situació complicada arran de l’increment dels tipus d’interès”. Se’n podran beneficiar –complint tots els requisits econòmics citats– totes les operacions formalitzades amb anterioritat al 15 de desembre passat, que no tinguin una carència de capital en curs i que estiguin al corrent de pagament. Els interessats a acollir-se a la mesura hauran d’aportar la documentació que acrediti la situació econòmica causada per l’increment de tipus d’interès –punts de la CASS, nòmina, extracte bancari–, una declaració responsable en relació amb el compliment dels requisits exigits i complimentar la sol·licitud que hauran de posar a disposició dels clients tots els bancs. Les entitats tindran 15 dies naturals per analitzar la sol·licitud i la documentació i determinar si s’aprova o es denega la carència.

En els casos que es validi l’ajornament de les quotes caldrà formalitzar una novació del contracte de préstec rubricat al seu dia per l’entitat bancària i el particular. La carència del capital serà d’un màxim de dos anys, però el client pot decidir sobre el període, si esgota el termini màxim o no. L’acord entrarà formalment en vigor l’1 de gener. Puigcercós va remarcar que la voluntat és “estar a prop de les famílies” com ja van demostrar durant la pandèmia de la covid.

tracking