treball
El B2 de català permetrà obtenir la residència per més temps
El personal subcontractat per empreses estrangeres haurà d’aportar el contracte a Immigració per comprovar que respecta la normativa
Els residents que hagin de renovar el permís de treball i residència podran obtenir una targeta verda amb una vigència immediatament superior a la que els pertocaria si poden acreditar un nivell de català B2 o superior i coneixements del Principat. Es tracta d’una modificació del reglament del servei d’Immigració que el consell de ministres va aprovar ahir i que entrarà en vigor dimecres vinent, un cop s’hagi publicat al BOPA.
La Llei d’Immigració estableix que la primera autorització de treball i residència és d’un any i després es renova tres vegades per períodes de dos anys. Transcorreguts set anys, les renovacions successives es lliuren per períodes d’una durada de deu anys en la majoria dels casos. Tanmateix, amb la nova modificació els residents que demostrin els coneixements del país suficients podran estalviar-se una renovació del permís. De fet, es tracta d’una possibilitat que ja preveia l’article 54 de la Llei d’Immigració però que, fins ara, no s’havia regulat. En concret, el text legislatiu especifica que les persones que vulguin acollir-se a aquest dret hauran de demostrar “un bon nivell de coneixement de la llengua, les institucions, la cultura, la història i el medi natural del país”.
COMITÈ AVALUADOR
Per tal de valorar la integració dels estrangers que treballen i resideixen al país i que volen optar a aquest tràmit, el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, va indicar que s’ha creat un comitè avaluador, que està compost pels directors de la policia i el servei d’Immigració, així com per una persona del departament d’Immigració. Amb tot, Rossell va celebrar la modificació del reglament, ja que “hi havia gent que s’havia interessat per aquesta fórmula”.
D’altra banda, el consell de ministres també va aprovar una modificació del mateix reglament amb relació als treballadors subcontractats per empreses estrangeres. El nou redactat estableix que aquests empleats subcontractats per empreses estrangeres, però que duen a terme la seva activitat al país, han de tenir, com a mínim, les mateixes condicions laborals que els treballadors contractats per empreses andorranes. Per aquest motiu, el reglament incrementa l’exigència en la documentació requerida, de manera que hauran d’aportar el contracte laboral per poder comprovar que les condicions de treball són les establertes legalment.
Sobre aquest tema, Pere López es va mostrar crític en considerar que les condicions laborals d’aquests treballadors “són una qüestió que ha estat bastant vergonyant per al nostre país”. El president del Partit Socialdemòcrata va retreure que l’executiu ha fet un “procés vergonyant negant el que tothom sabia”. Tot i la nova regulació, López va sostenir que “també hi ha una desprotecció absoluta per les condicions de treball, els horaris, els descansos... la informació que ens arriba és d’un règim d’uns abusos intolerables”.
Per últim, ahir es va aprovar una modificació del redactat de l’articulat amb relació a l’acreditació dels mitjans econòmics dels sol·licitants d’autoritzacions d’immigració per estudis, amb la finalitat d’aclarir i especificar la normativa.
MÉS
CANVI PER CAPTAR XOFERS
Els requisits, l’experiència i l’edat requerits per obtenir la categoria D (autobús) escurcen el termini d’un any a 15 dies, i l’edat mínima per obtenir la categoria D es redueix de 21 a 20 anys.
TRANSPORT SANITARI
El Govern ha aprovat les tarifes del servei de transport sanitari no assistit que han estat rebutjades per la CASS i que feia la Creu Roja. Una part serà a càrrec directe de l’usuari.
PONT DE LA MARGINEDA
El consell de ministres ha aprovat l’adjudicació de la diagnosi, el projecte constructiu i la direcció de les obres de consolidació estructural de l’arc del pont de la Margineda.
PLA DE LA JOVENTUT
La Fundació Marianao farà els treballs de planificació, coordinació i elaboració del pla nacional de la joventut d’Andorra (PNJA), per un import de 24.970 euros.
VISITES MÈDIQUES MÉS CARES I PER VIDEOTRUCADA
Les visites mèdiques no presencials s’encariran un 3,3%, segons va aprovar el Govern, de manera equiparable a l’augment d’ara fa uns mesos dels actes mèdics i odontològics (IPC 2022). El titular de Salut, Albert Font, va exposar que els preus de les tarifes mèdiques s’havien congelat des del 2018, mentre que les odontològiques no han augmentat des del 2012. Es modifiquen les condicions en què es duen a terme les visites no presencials per indicar que, de manera general, s’han de fer per videotransmissió, i en resposta a una demanda d’atenció mèdica del pacient, que aquestes visites no són delegables a altres professionals mèdics i per establir els criteris en què no està indicada una visita no presencial.