inflació
La carn s'encareix un 30% i el peix un 40% amb vista als àpats de Nadal
El marisc és un dels aliments que més han pujat, juntament amb les aus i el cabrit
Fa temps que les cistelles de la compra s’han encarit vertiginosament, però en unes dates amb tants àpats familiars com és Nadal sembla que la pujada es nota encara més. De mitjana, la carn s’ha encarit un 30% i el peix, sobretot el marisc, un 40%.
“Les gambes, els llagostins, els escamarlans i els llamàntols són alguns dels productes que més han apujat de preu”, asseguren des de la Peixateria Gourmet, situada a Andorra la Vella. En canvi, el marisc que més s’ha mantingut de preu i que, per tant, més es compra són les cloïsses, les ostres i els musclos. Pel que fa a les carnisseries, El Rebost del Nord, també ubicat a la capital, ha hagut d’encarir les aus, el cabrit i el pollastre de pagès, i ha mantingut el preu de la vedella, per exemple, ja que la compren als escorxadors d’Andorra. “Molts proveïdors, però, ens han apujat el preu de les mercaderies i no podem mantenir-los més”, asseguren des de la Carnisseria de les Escoles, a la Massana.
Tot i aquesta indubtable pujada de preus, les carnisseries i peixateries no han deixat de treballar en els darrers dies. “La gent va a última hora i mira més els preus, però continua comprant”, afirma Roser Borràs, carnissera a El Rebost del Nord. De moment el desembre segueix coronant-se com el mes de l’any amb més volum de vendes, i així ho corroboren també des de la Peixateria Gourmet, ja que no paren de rebre trucades per encarregar peix i marisc de cara a les pròximes celebracions de Nadal.
Ara bé, “hi ha qui prefereix comprar una caixa de marisc del supermercat”, diu en Joan Cortés, peixater de La Llotja, a Escaldes-Engordany, tot assegurant que “no és el mateix”.