llei per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania
Nova fórmula per calcular l'increment dels salaris
La majoria fa una esmena per evitar casos en què l’augment feia que càrrecs inferiors passessin a cobrar més que els superiors
Els grups parlamentaris de la majoria han entrat una esmena al projecte de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania per canviar la fórmula per calcular l’increment salarial que s’aplicarà a les empreses privades a partir del gener de l’any vinent. Els grups s’han adonat, durant el treball parlamentari, que la graella presentada inicialment pel Govern, que manté un augment salarial del 7% fins als 1.400 euros i a partir d’aquí baixa mig punt percentual cada 200 euros fins arribar als 4.000 euros, provocava, en alguns casos, problemes en els organigrames de les empreses.
En concret, el que passava en algunes ocasions és que càrrecs inferiors dins d’una empresa passaven a cobrar més que els seus responsables perquè, en trobar-se situats en franges salarials diferents, l’increment percentual que els tocava era major. Perquè això no passi, els consellers han entrat una esmena que manté l’augment salarial del 7% fins als 1.400 euros, i a partir d’aquí el càlcul es fa mitjançant una complexa funció matemàtica que genera un increment pendent i no esglaonat com es plantejava inicialment.
IMPLICACIÓ PRÀCTICA
A la pràctica, el nou càlcul provoca que els percentatges d’increment siguin una mica més elevats, sobretot per a aquells treballadors que se situen a l’inici d’un canvi de tram. Per exemple, amb la fórmula antiga, la persona que cobrava 1.400 euros al mes tenia un increment del 7% però el que cobrava 1.401 ja canviava de tram i el seu augment era del 6,5%. Amb la nova proposta, la persona que estigui molt a prop del canvi de tram, per seguir amb l’exemple, el que cobra 1.401, tindrà un augment també de pràcticament el 7%. En canvi, el que cobri 1.599, que segueix estant en el mateix tram, tindrà un augment més proper al 6,5%, és a dir, el que ja estava previst. En un càlcul real, una persona que cobri 19.200 euros anuals (1.600 euros al mes) tindria, amb la formula antiga, un increment del 6% perquè se situaria just en un canvi de tram, fet que suposaria cobrar 20.352 euros anuals amb l’increment. Amb la nova fórmula, l’increment serà proper al 6,5% i acabarà cobrant 20.448 euros anuals, segons els càlculs dels consellers.
La funció matemàtica, però, genera un altre problema, i és que en arribar a l’última franja l’augment no ha arribat encara a zero. Per solucionar aquesta disfunció provocada per la fórmula matemàtica, la majoria també ha entrat una esmena que determina que a partir dels 48.000 euros anuals, és a dir, els 4.000 euros al mes, ja no s’aplica cap increment. Del contrari, els sous superiors als 48.000 euros bruts anuals encara tindrien una petita part d’increment.
La fórmula proposada permet esmenar els problemes que provocava l’augment esglaonat però complica el càlcul de l’increment de cada salari. Per això, el Govern prepararà una eina informàtica com ja es va fer amb els ERTO per tal que treballadors i empreses puguin saber quin serà l’augment salarial en cada cas de manera automàtica.
Els grups parlamentaris compten aprovar la llei a mitjan gener i que tingui efecte retroactiu des del primer dia de l’any per tal que totes les nòmines del 2023 ja es vegin afectades per l’increment salarial. Si res no fa canviar el calendari, la previsió és que la setmana que ve s’acabi el període per presentar esmenes i que en el Consell General del 19 de gener s’aprovi la llei.
CANVIS
1. Canvi de càlcul per a l’augment salarial
La majoria entra una esmena per evitar que la fórmula esglaonada inicial provoqui problemes en els organigrames de les empreses.
2. Benefici per als sous propers als canvis de tram
La nova fórmula beneficiarà els salaris que es trobin en els canvis de tram, que pràcticament passaran a cobrar mig punt més del que al principi es preveia.
3. A partir dels 48.000 euros no hi ha increment
La majoria també ha entrat una esmena per indicar que a partir dels 48.000 euros l’any ja no hi ha augments, encara que la fórmula matemàtica ho indicava.
4. La llei s’aprovarà a mitjan gener
Els grups preveuen aprovar la llei al gener i que sigui d’aplicació des del primer dia de l’any per tal que totes les nòmines del 2023 tinguin l’augment.