REPORTATGE

Embús reglamentari

La sobrecàrrega legislativa té com a conseqüència la reglamentària i que els ministeris concernits acabin incomplint els terminis d’aprovació previstos.

L'edifici administratiu del Govern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El conseller socialdemòcrata Jordi Font està demanant ministeri per ministeri quins reglaments i normatives s’han d’aprovar fruit dels desplegaments de les lleis aprovades les dues darreres legislatures i quin és el calendari previst d’implementació en cada cas. Ahir el butlletí del Consell recollia les preguntes relatives als ministeris d’Exteriors, Cultura i Esports, Afers Socials i Salut, i les respostes dels respectius titulars de les carteres evidencien un grapat d’incompliments de terminis.

El ministeri d’Exteriors únicament ha de fer el desplegament reglamentari d’una llei, la del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, aprovada el febrer del 2019. Se n’han d’aprovar cinc reglaments i la data límit d’elaboració era el març del 2020. No se n’ha validat cap. Segons s’indica a la resposta, està previst que tres s’aprovin durant el febrer: el reglament relatiu a la mobilitat, el de sistema de compensacions i el de la carrera diplomàtica. Els dos restants s’indica que s’aprovaran durant el 2023, sense precisar més.

Al ministeri d’Afers Socials la feina més endarrerida és la del desplegament de la Llei dels drets dels infants i els adolescents, aprovada també a les acaballes de l’anterior legislatura. Hi ha sis reglaments que tenien com a data límit d’elaboració el març del 2020 i que, segons el calendari publicitat, han d’aprovar durant el primer semestre del 2023. El més imminent és el relatiu a demostrar antecedents penals de caire sexual, que està “en procés de revisió final pels diferents actors implicats” i que s’ha previst que s’aprovi el 31 de gener. La resta són el que regula els equipaments per evitar la victimització secundària, el registre unificat de maltractament, el d’acolliment familiar, el d’acolliment residencial i el d’adopció internacional.

El ministeri de Cultura i Esports té cinc reglaments pendents que pengen de la Llei de l’esport del 2018 però no s’indica una data límit d’elaboració. Tres es preveu aprovar-los el 2023 i el que més trigarà serà el reglament d’ajudes a l’esport, per al qual es preveuen dos anys abans no s’aprovi.

Quant al ministeri de Salut, el desplegament de la Llei de reproducció assistida està en standby fins que no hi hagi projectes d’implantació a Andorra de centres d’aquesta tipologia. El 2023 sí que s’han d’aprovar un parell de reglaments que pengen de la Llei de donació d’òrgans, de final del 2018. S’haurien d’haver aprovat el desembre del 2019.

tracking