La patronal no creu que els carburants tornin a preus del 2021

L’Asidca veu difícil que els valors se situïn de nou per sota de l’euro i es marca l’objectiu de recuperar els del gener del 2022

Una benzinera del Principat, ahir al matí.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu dels carburants ha estat un dels maldecaps de les butxaques de les famílies durant el 2022. El retorn de l’activitat econòmica després de l’aturada per la pandèmia, sumat a l’increment de costos derivats de l’esclat de la guerra a Ucraïna, va provocar a partir del mes de març un increment substancial dels preus. De fet, al llarg del 2022 els carburants, i concretament en el cas del gasoil de locomoció i el gasoil millorat, van arribar a estar un 43% més cars de mitjana. Un pic que es va marcar el mes de juliol d’enguany, quan el preu del gas­oil de locomoció i el del gasoil millorat va ser un 47,8% i un 46,6% més car que el desembre del 2021, respectivament. En el cas de la benzina sense plom de 95 i 98, els increments acumulats durant el 2022 van arribar a ser del 38,4% i del 36,7%, un pic que es va registrar el mes de juny. De fet, l’augment interanual, és a dir, l’increment registrat en un any natural, és encara més substancial. Si es compara el juliol d’enguany amb el mateix mes de l’any anterior els augments en el gasoil de locomoció i en el gasoil millorat van ser del 67% i del 65%, respectivament. La benzina sense plom va ser un 52% més cara que el juliol del 2021, mentre que la benzina de 98, un 50% més cara.

MODERACIÓ DE PREUS

Una situació que es va anar moderant passat l’estiu malgrat que no ha permès que els preus tornessin a valors similars del 2021 i molt menys a valors per sota de l’euro. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca), David Porqueres, va apuntar que “després de tocar sostre a final de juny la tendència ha anat a la baixa, si bé no ha estat una tendència lineal”. A més, Porqueres va defensar que “per sota de l’euro ja no estàvem fa un any; ara per ara l’objectiu és trobar la situació de principi de gener”. En aquest sentit, el president de l’Asidca va veure difícil que la situació pugui recuperar-se amb facilitat degut a la incertesa i a la inestabilitat que encara hi ha amb el sector. [Perquè els preus baixin més] s’han de donar factors que no podem controlar com la guerra, que té una incidència molt important sobre el carburant”. Porqueres va recordar que abans de l’esclat de la guerra el 30% del petroli europeu procedia de Rússia. “El que podem fer és constatar aquesta baixada que s’ha produït en els darrers mesos però no podem extreure’n conclusions; fa tres dies que el barril de Brent està tornant a pujar i això provoca que qualsevol predicció sigui molt difícil”, va remarcar el president d’Asidca.

La realitat és que després d’assolir el pic de l’estiu els carburants han estat un dels impulsors de la moderació de la inflació. A partir del setembre, el preu de la benzina de 95 registrava un increment respecte al desembre del 2021 de 17%. Un percentatge que es quedava en el 16,3% en el cas de la de 98. Pel que fa al gas­oil i al gasoil millorat, si bé els increments s’han reduït lleugerament, els preus encara s’han mantingut fins al novembre, aproximadament, un 40% més cars que al desembre de l’any passat.

Cal destacar que on més inflació de preus s’ha arribat a registrar ha estat en el gasoil de calefacció. Així, aquest carburant al juny va arribar a ser un 83,7% més car que el mateix mes del 2021. Pel que fa als increments registrats durant el curs actual, el preu va arribar a disparar-se un 55,8% al juny (respecte al desembre del 2021). Cal recordar que l’executiu va aplicar una bonificació de 150 euros per a les llars més vulnerables per fer front a la despesa que pot suposar el gasoil de calefacció.

MÉS COMPETIVITAT AMB ESPANYA

El final de l’ajut al preu dels carburants a Espanya, on fins ara es bonificava amb 20 cèntims el preu, permetrà recuperar competitivitat a Andorra en aquest sector. Porqueres va apuntar que l’ajut del govern espanyol havia posat en dificultats el diferencial històric entre els dos països, una situació que també es va donar amb França. En aquest sentit, el president de l’Asidca va celebrar el retorn a la normalitat, un fet que pel cantó francès ja es va produir fa uns mesos amb el final dels ajuts al país gal.

tracking