Les eleccions generals comptaran amb un mínim de set llistes nacionals

Les eleccions repetiran el nombre de candidats, amb opcions que n’aparegui algun més

Xavier Espot (DA)

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si bé les eleccions encara no tenen data confirmada, les formacions polítiques comencen a perfilar les seves opcions. Així, alguns dels principals partits del panorama polític ja han confirmat la creació d’una llista nacional, com també qui serà el candidat que l’encapçalarà. Ara per ara, un total de set llistes nacionals estan assegurades als pròxims comicis, amb la possibilitat que acabi apareixent alguna papereta més, segons com acabin tancant-se alguns possibles pactes que hi ha sobre la taula.

Així, Demòcrates, Partit Socialdemòcrata, terceravia, Acció, Liberals, Andorra Endavant i Concòrdia ja han confirmat que concorreran en solitari a les llistes nacionals. En el primer cas, després de setmanes d’incògnita –i si bé encara falta la ratificació final del congrés– el candidat de DA tornarà a ser Xavier Espot. A més, Espot ha defensat reiteradament que DA ha de concórrer en solitari a la llista nacional, tot i que sí que va obrir la porta a possibles pactes per a algunes llistes territorials. Els socialdemòcrates van anunciar ja fa setmanes que Pere López repetiria com a cap de llista nacional i mantenen la incògnita pel que fa a les terri­torials.

Des d’Acció, una de les noves formacions en els propers comicis després de la fractura liberal, es va deixar clar ahir que el partit concorrerà en solitari a la llista nacional, liderada per la ministra Pallarés, mentre que en aquelles parròquies on la formació presenti llista territorial –es desconeix encara en quantes– sí que s’obre la porta a possibles acords amb altres partits. En el cas de terceravia, fonts del partit van confirmar ahir que la formació tindrà llista nacional, si bé van explicar que no està clar que sigui encapçalada per l’actual líder del partit, Josep Pintat. Tanmateix, sí que es va assegurar la presència de la formació a tres parròquies amb llista territorial.

Qui també tindrà llista a tres parròquies, així com una llista nacional en solitari, és Concòrdia. La formació emergent ja va confirmar que el candidat a la llista nacional serà Cerni Escalé, qui ja va apostar per anar en solitari. A més, el partit va assegurar que optaria als consellers de les parròquies de la capital, Escaldes i Sant Julià de Lòria.

Des de Liberals també es va donar per fet que Josep Maria Cabanes liderarà la llista nacional, mentre que amb relació a les llistes territorials no s’ha detallat encara on estarà present la formació del ministre Jordi Gallardo. Per la seva banda, l’única formació que es vol presentar en solitari tant a la llista nacional com a la parroquial és Andorra Endavant, liderat per la consellera no adscrita, Carine Montaner.

ALTRES OPCIONS

D’altra banda, també hi ha la possibilitat de la presència d’Unió pel Progrés d’Andorra (UPA) a les properes eleccions. El líder del partit, Alfons Clavera, va explicar ahir que la formació “serà present a les eleccions”, si bé encara no està confirmat si a la llista nacional concorrerà en solitari o conjuntament amb d’altres grups. “Tenim una executiva de 30 persones, per tant tenim gent per fer la llista”, va explicar Clavera, que també va assegurar que “hi ha dos grups polítics i persones vinculades a la política que ens han contactat”.

Pel que fa a SDP, Jaume Bartumeu està treballant per aconseguir un pacte transversal amb totes les formacions, si bé no va descartar la llista en solitari.

Pere López (PS)

Josep Pintat (Pendent de confirmar Terceravia)

Judith Pallarés (Acció)

Carine Montaner (Andorra Endavant)

Josep Maria Cabanes (L'A)

Cerni Escalé (Concòrdia)

tracking