sistema sanitari

Urgències i el SUM estaran separats abans de l'estiu

El SAAS considera que la iniciativa, si finalment s’adopta la decisió, podria ser una realitat el segon semestre de l’any vinent

El director assistencial del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Marcos Gutiérrez.J. R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Deslligar les urgències de l’hospital del servei urgent mèdic (SUM), que avui dia funcionen conjuntament, podria ser una realitat el segon semestre de l’any vinent. De moment, però, encara no s’ha pres cap decisió al respecte, però el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) entén que aquesta seria una proposta que serviria per descarregar la pressió assistencial que registra urgències després de la pandèmia de la covid. La idea ja va ser llançada pel ministre de Salut, Albert Font, durant la darrera sessió de control del Govern al Consell General, quan es va referir al pla de xoc que es vol posar en marxa a preguntes de l’oposició, tot i que no va concretar gaire més. El director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez, va explicar que ja es va començar a estudiar aquesta possibilitat el mes de novembre passat, fet que requerirà en el seu dia, quan se li doni el vistiplau definitiu, la contractació de més personal per al servei d’urgències del centre.

A hores d’ara, però, no es preveu incrementar el nombre de metges d’aquest servei, que se situa en una trentena més un responsable, perquè es considera suficient després que el 2018 es reforcés la plantilla. I és que, segons va indicar Gutiérrez, la situació de certa saturació que s’està registrant els últims mesos en determinats moments és conseqüència, per una banda, de l’augment dels actes mèdics que s’hi realitzen, que s’ha calculat que ha estat d’entre un 10% i un 15% en relació amb el 2019 i, per una altra, dels tràmits burocràtics excessivament llargs per contractar professionals. Així, es dona la circumstància que al setembre es van produir quatre baixes definitives de metges, dues de les quals ja han estat cobertes i una altra ho estarà a principi del gener, i altres per malaltia. “S’hauria de reduir el temps necessari per contractar professionals sanitaris”, va assenyalar Gutiérrez. La manca de metges, que ha fet que els recursos humans no estiguessin al cent per cent, i l’increment de l’activitat assistencial haurien estat, així doncs, les causes que hagi pujat el temps d’espera dels pacients. Aquestes vacants “són difícils de cobrir perquè no tenim una bossa de professionals” i, a més, ja no és tan atractiu venir a treballar a Andorra. “No hi ha saturació, sinó un increment d’actes”, emfasitza el director assistencial del SAAS. De totes maneres, des de l’organisme s’afirma que el temps d’espera al servei d’urgències “està molt per sota dels d’altres països, com Espanya i França”, i habitualment només afecta els casos més banals, corresponents als nivells 4 i 5 del sistema de triatge, mentre que pel que fa als nivells 1, 2 i 3, que suposen que hi ha un risc per a la vida del pacient, l’atenció és més ràpida. “Els casos més banals es poden demorar sempre en benefici d’altres patologies”, va puntualitzar Gutiérrez. La freqüentació és normalment molt elevada de les 10 a les 14 hores i entre les 16 i les 21 hores, i tot i que hi pot haver un temps d’espera de tres a quatre hores, “la mitjana en els casos banals és de dues hores”.

PERMANÈNCIES MÈDIQUES PER L'AUGMENT DE L'ACTIVITAT

El servei de permanències mèdiques, que fins ara funcionava només els caps de setmana, estarà operatiu durant tots els dies d’aquestes dates festives. I és que habitualment durant aquestes dates, i a l’hivern en general, acostuma a haver-hi un major nombre pacients i, per tant, s’incrementa la pressió assistencial a urgències. La intenció és regular el flux de pacients, de manera que aquells que pateixen patologies banals “no arribin a estructures que no pertoquen, com seria l’hospital”. “De moment es farà durant el Nadal perquè hi ha un increment d’activitat molt important”, va manifestar Gutiér­rez. Els usuaris poden ser atesos a permanències mèdiques trucant pel telèfon per demanar hora o al 116 i també quan un pacient és derivat des del servei d’urgències de l’hospital. Aquesta seria una de les principals actuacions per evitar moments de saturació al servei d’urgències, ja que es considera que no calen més contractacions perquè “la plantilla està dotada dels recursos que es consideren necessaris”, segons va afirmar Gutiérrez, tot i que va admetre que “després de la covid possiblement les necessitats s’han de revisar”. “El que hem d’aconseguir és tenir el cent per cent de la plantilla d’urgències”, va puntualitzar Gutiérrez, que va afirmar que això pot ser així a principi del mes de febrer, quan es preveu arribar a un “ritme normal” a urgències. L’objectiu, més enllà d’aquestes festes, és que els pacients puguin arribar allà on han de ser atesos.

tracking