REPORTATGE
El preu d'hormonar-se
Un ciutadà acudeix al Raonador perquè després de dos anys de tractament hormonal la CASS li reclamava el cost del fàrmac i, a més, el sancionava.
Va estar hormonant-se durant dos anys i d’un dia a l’altre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) li va comunicar que havia de retornar totes les despeses que havia suposat per a la parapública el seu tractament, a més d’aplicar-li una sanció administrativa. La justificació era que no cobria “cap prestació relacionada amb el tractament hormonal”.
Aquesta és la història d’un resident que el darrer any va acudir al Raonador del ciutadà per resoldre la seva problemàtica. Durant dos anys, l’afectat havia estat efectuant un tractament hormonal mitjançant el medicament Textex Prolongatum, receptat pel seu metge i teòricament cobert per la CASS. Passat aquest temps, però, la parapública va comunicar-li que cobreix el cost d’aquest medicament, sí, “però no per al col·lectiu LGTBI”, segons es detalla a l’informe anual del Raonador del ciutadà. Així, el subjecte havia d’abonar immediatament tot el que la seguretat social li havia cobert del tractament.
Quan el Raonador del ciutadà i l’afectat van demanar explicacions a la CASS, aquesta va especificar que la denegació de la cobertura “no estava condicionada per la condició de pertànyer al col·lectiu LGTBI”. Era una qüestió que l’ús amb finalitat hormonal del medicament no estava previst en la cartera de serveis amb finançament públic.
En no arribar a cap solució, es va acordar una reunió amb el ministre de Salut per exposar-li la situació. Aquest va explicar que “el ministeri de Salut estava treballant en la incorporació del tractament hormonal de la disfòria de gènere en la cartera de serveis amb finançament públic” i, tenint en compte els perjudicis que podia suposar aturar un tractament hormonal en curs, recomanava a la parapública reemborsar el cost del medicament durant els dos anys, així com fer-se càrrec de la totalitat de les despeses futures del tractament.