sanitat
La direcció del SAAS està a favor d'un estudi del clima laboral
El director assistencial creu que és una eina important per conèixer els neguits dels treballadors sanitaris
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) considera que la realització d’una enquesta de clima laboral entre el personal pot ser una eina molt important per conèixer el parer de la plantilla. En aquest sentit, segons va explicar el director assistencial de l’organisme, Marcos Gutiérrez, “a curt o mitjà termini és una mesura que s’haurà de posar sobre la taula i n’haurem de fer una valoració”. Es tractaria, va dir, de saber quins són els “neguits” i sobretot les “impressions” dels treballadors, “una cosa que fins ara no s’ha pogut fer i que, dins de les meves competències, s’hauria d’intentar buscar com fer-la”.
La necessitat d’una enquesta d’aquestes característiques va ser objecte de debat durant la recent sessió de control al Govern del Consell General. En aquest sentit, el ministre de Salut, Albert Font, no la va descartar, tot i que tampoc va concretar finalment si es podria portar a terme. La intenció seria conèixer el parer dels empleats del SAAS, igual que es fa en altres empreses i, a partir d’aquí, portar a terme les decisions que es considerin més oportunes.
Gutiérrez va manifestar que els professionals han de participar més en les decisions que es prenen en l’àmbit assistencial i, en aquest sentit, “una enquesta no només d’ambient laboral, sinó també per conèixer les necessitats dels professionals, seria una eina molt important”. “Crec que el que s’ha de buscar és el lideratge professional i detectar les fortaleses del personal. Intentar treballar tots junts en un mateix propòsit, ja que no és només la direcció la que ha de proposar el canvi, sinó que cal avançar tots sota uns mateixos criteris”, va manifestar Gutiérrez en relació amb aquest punt.
D’altra banda, pel que fa als treballadors del SAAS, Gutiérrez considera que el conveni col·lectiu que s’ha firmat recentment amb el comitè d’empresa suposarà “una millora de les condicions laborals i econòmiques”, si bé es treballa per desenvolupar “altres eines que permetin al sistema sanitari ser atractiu per als professionals de fora”. Pel director del SAAS, actualment als països veïns hi ha una deficiència de professionals que també afecta Andorra, motiu pel qual hi ha d’haver més incentius perquè aquests puguin sentir-se interessats a l’hora de venir al país, entre els quals els econòmics. “És un dels aspectes que s’hauran de considerar perquè el país ha anat perdent atractiu”, va indicar Gutiérrez, tot i que caldrà tenir en compte altres factors, com la innovació i la formació, “per millorar la satisfacció professional”. La branca sanitària de l’USdA ha posat de manifest la necessitat de millorar els sous, que considera estancats des de fa anys.
L'HOSPITAL DE DIA DE SALUT MENTAL ESTARÀ FORA DEL CENTRE
La quarta planta de l’hospital estarà destinada de manera exclusiva a l’atenció dels pacients amb patologies mentals, a diferència del que està passant ara, en què es comparteixen espais amb oncologia i la unitat de conductes addictives. Aquest és un dels objectius en què ja treballa el SAAS en aquests moments, juntament amb la reubicació del servei de l’hospital de dia perquè estigui fora de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i, per tant, tingui la seva pròpia ubicació, que seria “el més idoni”, segons va explicar el director assistencial de l’organisme, Marcos Gutiérrez. “Es tracta que hi hagi un model assistencial molt més eficient”, va assenyalar. El ministre de Salut, Albert Font, ja es va referir, fa tan sols uns dies, a aquesta reestructuració de la quarta planta de l’hospital. D’aquesta manera, es busca des de l’organisme públic atendre de la millor manera possible els usuaris de la sanitat pública amb problemes de salut mental, que han experimentat un creixement important a conseqüència de la pandèmia de la covid. “Els requeriments d’atenció han anat en augment, fet que porta a aquesta reorganització, i també es fa per buscar els espais més adients”, va afegir Gutiérrez. Tot i això, el director assistencial del SAAS va reconèixer “les necessitats d’espai que a nivell global existeixen”, ja que afecten d’altres serveis del centre hospitalari.