Afers exteriors

Riba acusa el PS de “debilitar” la negociació amb Europa

El secretari d’Estat afirma que els socialdemòcrates mai van mostrar les seves desavinences durant les reunions

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, es va mostrar sorprès per la marxa dels socialdemòcrates de l’acord polític per les negociacions amb la Unió Europea, i va afirmar que el PS mai va mostrar les seves desavinences ni els seus dubtes sobre la capacitat negociadora de l’equip de Govern a Brussel·les durant les reunions mantingudes. “Hem anat informant de les negociacions i avançant, recopilant els neguits que se’ns feien arribar i fins ara no teníem constància del seu posicionament. No hi ha hagut cap discussió prèvia sobre aquest tema”, va assegurar Riba en declaracions al Diari. En aquest sentit, el responsable de les negociacions a Brussel·les va exposar que pel que fa a funcionament la sortida del PS no té cap impacte, “però no és el mateix que pugui defensar una posició davant la Unió Europea en nom del Govern i de totes les forces del Consell General que el fet que ho faci de manera parcial”. “Això ens debilita davant d’Europa”, va admetre Riba.

El secretari d’Estat també va respondre a les acusacions del líder del PS, Pere López, que va afirmar en roda de premsa que el Govern estava ocultant informació rellevant sobre l’acord d’associació. En concret, López va mencionar un document de França i un del Banc d’Espanya que farien referència a les negociacions d’Andorra i que s’haurien amagat. Riba va reconèixer que sobre aquests documents “se n’ha parlat en alguna reunió”, però va deixar clar que “nosaltres no en tenim constància”. “No podem compartir una documentació que no tenim constància que existeixi”, va apuntar, i va afegir que “si Pere López n’és coneixedor té l’obligació i la responsabilitat de compartir-ho pel bé d’Andorra”.

De la mateixa manera, el cap negociador de l’acord d’associació amb la UE va discrepar amb els socialdemòcrates sobre el tarannà de les negociacions. Per López, el Govern no fa una defensa prou “enèrgica” de les especificitats del Principat davant de Brussel·les. En aquest sentit, Riba va reconèixer que el tarannà de Govern és dialogant i va remarcar que “no estan pas malament els acords que ja hem aconseguit d’aquesta manera”. “Podem estar negociant com si estiguéssim en un ring de boxa i ens anem picant fins que algú guanyi o podem fer-ho negociant i començant una relació que ha de durar molts anys”, va opinar Riba. En aquesta línia, va recordar que l’acord crea una relació entre ambdues parts i que per això és bo optar per “un tarannà de buscar solucions”.

De cara a la propera legislatura i en cas d’una nova victòria de DA, Riba no va avançar si seguirà al capdavant de les negociacions, però va recordar que l’equip té tota la informació necessària per poder tancar l’acord i sotmetre’l a referèndum.

"NO ÉS POLÍTICA DE LA POR, ÉS EXPLICAR EL QUE REALMENT PASSARÀ"

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va defensar les oportunitats de signar l’acord d’associació amb la Unió Europea i va recordar que un resultat negatiu al referèndum tindria conseqüències. En aquest sentit, però, va negar que s’estigui utilitzant la política de la por per convèncer la ciutadania, tal com va denunciar el PS. “No és política de la por, és explicar el que realment passarà”, va deixar clar Riba. “És impensable que si ens retirem de les negociacions perquè arribem a un punt de bloqueig puguem quedar-nos amb el mateix statu quo que tenim ara”, va alertar. En aquesta línia, el responsable de les negociacions a Brussel·les va reconèixer que cal seguir explicant a la ciutadania què significa apostar per l’acord i que cal seguir fent pedagogia per tal que el resultat del referèndum sigui positiu. “Això, però, també implica explicar què passarà si no votem a favor de l’acord”, va remarcar. I va afegir que seria molt complicat demanar que es mantinguessin els acords actuals, com ara el duaner, després de rebutjar l’acord d’associació.

tracking