El Constitucional desestima el recurs de Dolsa per Grífols
Els magistrats consideren que no s'ha vulnerat cap dret fonamental
El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara que el conseller de X'Ordino i impulsor de la plataforma contra Grífols, Enric Dolsa, va interposar contra el pacte entre Govern i la farmacèutica per la construcció d'un laboratori a la parròquia. El Constitucional considera que no s'ha vulnerat cap dret fonamental i avala la decisió presa anteriorment per la Batllia i el Tribunal Superior.
El conseller va denunciar que l'acord signat s'havia fet contravenint la legislació vigent en aquell moment, i especificava que la llei administrativa i l'Ordenament del Territori encara no havien estat modificats. En aquest sentit, el recurs argumentava que "la llei vigent en aquell precís moment no permetia fer una adjudicació directa" ni donar a tercers el terreny per a la realització d'un projecte d'interès nacional per desenvolupar un projecte de recerca, desenvolupament i innovació, perquè la legislació no contemplava encara que aquest tipus d'iniciatives fossin qualificades amb aquest distintiu. Així, Dolsa apel·lava que s'havia vulnerat el dret d'obtenir una resolució judicial fonamentada en dret i noarbitràriai el dret de jurisdicció i procés degut.
Per la seva banda, el TC afirma que "lamotivacióemprada pel Tribunal deBatllesper refusar la suspensió dels efectes del contracte impugnat no pot ser titllada d'il·lògica, d'arbitrària o de no raonable". Així, afegeixen que la peticiósesuspènperquè "no s'aprecia, a priori, cap dels requisits de l'article 48 del codi de l'Administració per declarar la nul·litat absoluta, i perquè el recurrent no acredita quins serien els perjudicis d'impossible o dedifícilreparació que li generaria l'acte impugnat". El TC avalua aquesta argumentació de "raonable, lògica i completa".
Desestimada la demanda contra el Consell General i Magallón
El TC també ha desestimat la demanda interposada per Dolsa contra el Consell General i el conseller MarcMagallón. Dolsa denunciava una presumpta vulneració dels drets de tots els andorrans a accedir, en condicions d'igualtat, a les funcions i als càrrecs públics, i acusavaMagallóna incórrer en causa d'incompatibilitat de funcions. Concretament, demanava que s'acordés la nul·litat del nomenament i de la presa de possessió deMagallón, així com el seu cessament immediat, en entendre que el seu càrrec a la cambra legislativa és incompatible amb el de funcionari al comú d'Andorra la Vella.
El ministeri fiscal va manifestar que el procediment per aquesta via "és inidoni i improcedent, ja que no ha existit cap vulneració dels drets fonamentals del recurrent". En aquesta mateixa línia, el Consell General es va oposar al recurs adduint que "el recurrent no està legitimat"en no serconseller general. El Constitucional, per la seva banda, apel·la que "el recurrent no ha sofert cap perjudici directe com a candidat" i que la situació deMagallon"no afecta cap dels seus drets de participació política, i, per consegüent, com que no s'ha vulnerat els seus drets, no disposa de legitimació activa per actuar en aquesta causa". Així, conclouen que com que "el recurrent no està legitimat", el seu recurs ha de ser inadmès a tràmit.