publicació
El sistema de partits andorrà és “el més inestable” dels petits països
Un llibre analitza l’evolució política que han experimentat nou microestats europeus
“El sistema de partits andorrà comença bastant estable i predictible, amb el Partit Liberal com a predominant en els primers anys, i després s’obre més fins arribar el 2020, en què el sistema, en comparació amb els altres microestats, és potser el més obert, el menys predictible i el més inestable.” Aquesta és una de principals conclusions en relació amb Andorra que conté el llibre Party politics in european micro-states, que analitza el sistema de partits existent a nou microestats europeus i que recentment s’ha presentat a Andorra.
Es tracta de la primera publicació que fa una anàlisi comparativa sobre l’evolució del sistema de partits en els petits estats europeus de menys d’un milió d’habitants. La part andorrana ha estat escrita per l’exministre i actual president d’honor de la Internacional Liberal Juli Minoves, i ha estat editat per Fernando Casal, de la Universitat de Nottingham, i Patrick Dumont, de l’Australian National University, de la prestigiosa editorial Routledge. Segons va explicar Casal, la principal raó que els partits polítics siguin a Andorra més dèbils i s’hagin consolidat menys que a altres microestats europeus “potser sigui per la qüestió del personalisme”, tot i que si es fes la comparació amb el conjunt de països d’Europa, “se situaria en un nivell de la mitjana, és a dir, en el nivell dels moderadament estables”.
Un altre dels aspectes que es dedueixen del llibre és la influència que han tingut els estats grans sobre els petits. “Nosaltres parlem d’un complex de germà petit”, va assenyalar Casal. A més, “malgrat la seva mida hi ha moltes dinàmiques similars a les de països més grans i hi ha varietat en l’evolució del sistema de partits, malgrat que tots són microestats. Per exemple, Malta o Liechtenstein tenen sistemes molt més estables que altres com ara San Marino, Xipre o la mateixa Andorra”.
Una última conclusió, segons va assenyalar Casal, és “la importància que per a la institucionalització dels sistemes de partits té la institucionalització dels partits polítics. La institucionalització dels partits polítics és molt important, i això és veu, per exemple, en el cas d’Andorra, en què la importància del personalisme ha fet que els partits siguin una mica més dèbils, fet que ha provocat que el sistema de partits de l’última dècada sigui menys estable”.