Clima inusual
Sense previsions de neu els propers dies
Els darrers dies de desembre tanquen amb temperatures️set graus més altesde l’habitual
La previsió de nevades per als propers dies és pràcticament nul·la, tal com afirma Guillem Martín, meteoròleg del servei de Meteorologia de Govern. Es tracta d’un escenari inusual en tenir lloc els darrers dies de desembre i, de fet, si s’analitza el gruix, el 2022 és el desè any amb menys neu des del 1981. En tot cas, la falta de neu, juntament amb les altes temperatures, afecta directament el turisme de neu que visita el Principat durant aquestes dates nadalenques, les pistes d’esquí i, consegüentment, també els comerços.
“Els darrers dies al Roc de Sant Pere hem tingut una temperatura màxima de 16 graus quan normalment se situaria prop dels 9 graus”, especifica Martín. És a dir, temperatures aproximadament set graus més altes que l’habitual. A banda de la preocupació que provoca aquest canvi en el clima d’hivern del país, la pujada de les temperatures fa que la poca neu que hi ha a les muntanyes, fruit de les escasses nevades d’enguany, difícilment es mantingui. A la nit, explica el meteoròleg, “costa que geli perquè la temperatura tampoc no baixa”. Per tot plegat, Martín indica que mentre que els “gruixos de neu haurien de ser d’un metre en alguns casos no arriben ni a la meitat”.
A la vall de Sorteny, per exemple, actualment hi ha un gruix de neu de prop de 40 centímetres. El darrer any era d’un metre, tot i que s’ha de tenir en compte que la primera quinzena de desembre de l’any 2021 “va nevar molt”. Així mateix, la poca neu que ha caigut ha deixat 19 centímetres de neu a Fontverd i 18 centímetres a Ransol, segons apunta Martín basant-se en les estacions meteorològiques automàtiques.
Tot i la situació actual, les estacions d’esquí es mostren esperançades i estan en espera d’una baixada de temperatures que els permeti millorar les condicions del mantell. D’una banda, que els faciliti el manteniment de la neu que ja hi ha a les muntanyes, que amb les actuals temperatures es va fonent a poc a poc i, de l’altra, que els permeti fer neu de cultiu per millorar la qualitat del sòl esquiable. A causa de les altes temperatures, els darrers dies no han pogut produir-ne.
Pel que fa a les previsions de reserves, des de les pistes d’esquí asseguren que “són bones” i, de moment, continuen amb gruixos de neu de fins a 40 centímetres a Grandvalira i Pal Arinsal, i 55 centímetres a Ordino Arcalís.
Desiè any amb menys neu
Si s’analitza el gruix de neu a Pal durant el mes de desembre, el 2022 es correspon amb el desè any amb menys neu des del 1981. Enguany, el gruix màxim se situa en els 25 centímetres de neu, quan el 2021 superava els prop de 45 centímetres. El 2016 i el 2018, així com el 2009, la situació també va ser semblant. Tanmateix, el 2006 va ser, amb diferència, l’any amb pitjors resultats, ja que el gruix de neu no va arribar ni a cinc centímetres, segons publica a xarxes socials el servei Meteorològic d’Andorra.
Tot i això, s’espera que de cara a l’inici del 2023 la situació millori i les temperatures baixin considerablement. Ara bé, Martín assegura al Diari que no hi ha cap nevada prevista per al mes de gener. Així mateix, el meteoròleg assegura que la nit del 29 al 30 de desembre el pas d’una cua de front farà que augmenti la nivositat a tot el país, però les suaus temperatures es mantindran.
MÉS ESQUIADORS QUE L'ANY PASSAT
El Nadal, juntament amb el pont de la Puríssima, són dues de les dates més assenyalades pel que fa a afluència de turistes que venen a esquiar al Principat. Des de les pistes d’esquí asseguren que la primera setmana de vacances i el cap de setmana han notat “una afluència lleugerament superior a l'any passat”, i encara queda aquesta setmana i la vinent. Les carreteres també han notat la major presència d’esquiadors, que durant aquests dies han col·lapsat l’entrada a la Massana en sentit sud.