Justícia i habitatge

El desnonament dels padrins anirà al TS

El Tribunal Constitucional no admet el recurs perquè diu que s’ha d’esgotar la via ordinària,
acudint al TS

El desnonament dels germans Ruiz va quedar aturat provisionalment a mitjan desembre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara interposat per l’advocat dels dos germans Isabel i Antonio Ruiz, de 73 i 72 anys, que viuen al carrer Callaueta d’Andorra la Vella en un petit pis i que el propietari vol fer fora. L’advocat dels inquilins al·legava que no se li havia enviat la notificació, ni del batlle ni del Tribunal Constitucional, informant-lo que el desnonament quedava aturat de manera provisional. El tribunal entén que el recurs no és admissible i recorda que “es pot plantejar de manera directa contra les resolucions fermes del Tribunal Superior de Justícia i del Tribunal de Corts i també, de manera indirecta, quan s’ha formulat l’incident de nul·litat previst a l’article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials contra les resolucions definitives que vulneren els drets fonamentals”. No obstant això, l’Alt Tribunal indica que si s’opta per la via indirecta, aquesta via s’ha de completar amb la tramitació de les dues instàncies que determina la llei, sense que es pugui formular l’empara fins que no s’hagi resolt el recurs d’apel·lació contra la primera ins­tància.

En aquest cas concret s’admet que “la Batllia precisa de manera molt clara que l’incident de nul·litat s’ha presentat contra una decisió que ha de considerar-se definitiva i, per tant, que ha de seguir el procediment establert a l’article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials”. I que “la representació processal de la recurrent no ha formulat el recurs d’apel·lació contra l’aute del 7 de desembre del 2022”. Per tant, considera que “aquesta manca d’interposició del recurs contra la inadmissió a tràmit de l’incident de nul·litat justifica la inadmissió del recurs d’empara per prematur”. El lletrat dels dos germans, Emilio Campos, va manifestar ahir que presentarà un recurs davant del Tribunal Superior, fet que suposa que el desnonament queda de moment aturat.

El propietari del pis va demanar l’execució de la sentència en què es declarava la resolució del contracte d’arrendament i condemnava Isabel Ruiz a retornar l’immoble. El 9 de novembre, la Batllia ordenava a la inquilina que deixés lliure la unitat immobiliària abans de l’1 de desembre, advertint-la que en cas que no hagués desocupat el lloc es procediria al seu desallotjament, i que si no havia retirat els seus béns aquests quedarien a lliure disposició de la part arrendadora. Tot i això, l’advocat de Ruiz va formular oposició a l’execució forçosa i, el 30 de novembre, la Batllia va dictar un aute en què no donava lloc a l’oposició, si bé concedia a la demandant un termini suplementari fins al 15 de desembre per desocupar l’immoble. D’aquesta manera, l’advocat de Ruiz va interposar un incident de nul·litat contra aquesta decisió i, el 7 de desembre, el batlle va dictar un aute determinant que no l’admetia a tràmit, indicant que es podia fer recurs d’apel·lació.

L’advocat d’Isabel Ruiz va interposar un recurs d’empara contra l’aute del 7 de desembre, dictat per la Batllia, per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a l’assistència tècnica d’un lletrat i a la defensa, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. La recurrent retreu al batlle que no se li ha donat trasllat de la demanda d’execució, fet que considera que vulnera el seu dret a la defensa. A més, segons aquesta part, l’aute del batlle en què s’indica que en cas que no hagi desocupat el bé immoble serà desallotjada i que tots els béns que no hagi retirat quedaran a lliure disposició de la part arrendadora, vulneren la inviolabilitat del domicili i estableixen una mesura confiscatòria. La recurrent es queixa que les mesures van ser adoptades sense haver pogut ser escoltada i sense tenir l’assistència d’un lletrat.

CLAUS

1 Accions del propietari per recuperar el pis

El propietari de l’habitatge ha presentat diverses demandes per recuperar el pis al·legant la finalització del contracte i la Batllia li va donar la raó.

2 El desnonament va ser aturat en l’últim moment

El TC va aturar provisionalment a mitjan aquest mes el desnonament dels germans Ruiz gràcies al recurs d’empara interposat pel seu lletrat.

3 Pronunciament del tribunal constitucional

El TC ha determinat que el recurs de l’advocat dels germans Ruiz no és admissible perquè cal esgotar primer la via davant el Tribunal Superior de Justícia.

tracking