25 anys d'ingrés en un centre de salut mental

Espanya i França es neguen a acollir l'homicida de Vila

Ha de ser internat en un hospital psiquiàtric penitenciari però la seva nacionalitat impedeix que pugui ser traslladat als països veïns

Uns policies al lloc dels fets, al xalet d'Encamp on vivia l'empresari francès.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació en la qual es troba l’autor confés de l’assassinat d’un empresari francès a la urbanització Vila del Sol (Encamp) està generant molta incomoditat entre el personal de la presó. En un primer moment el agents penitenciaris van expressar les seves queixes, però actualment hi ha una mica més de tranquil·litat en espera que el ministeri compleixi el mes de gener les millores compromeses.

I és que l’home, segons va dictaminar el Tribunal de Corts, va va actuar mogut per l’alteració mental que patia i el trastorn –una esquizofrènia per la qual no seguia cap tractament– l’eximeix de la responsabilitat penal. La sentència, però, determina una mesura privativa de llibertat, la d’internament durant 25 anys en un centre psiquiàtric per seguir tractament mèdic i farmacològic especialitzat.

I és aquí quan s’inicia un problema que era previsible i davant del qual els carcellers consideren que s’ha actuat de manera descoordinada i desorganitzada. I és que Andorra no disposa d’un modul psiquiàtric penitenciari. Es va intentar el trasllat a Espanya o a França, però les autoritats veïnes van respondre negativament perquè manté la nacionalitat de Togo. I sense ser un pres penat o preventiu està tutelat per institucions penitenciàries i ocupa el mòdul de menors, que sortosament és buit.

Els sindicats de la presó consideren que no tenen formació per a aquest tipus de persones. Dues agents femenines –una encara en formació– es van oferir voluntàriament per assumir la vigilància, però quan no hi treballen són substituïdes per un agent.

Quan va ser ingressat en aquest mòdul l’assistència era mínima: amb un psicòleg i un psiquiatre. Per al gener el ministeri s’ha compromès a aconseguir voluntaris de la Creu Roja i un educador social fix per a ell –i que també estarà a disposició de la resta de personal–.

Els treballadors de la Comella es pregunten què passarà si hi ha l’ingrés d’un menor. A Andorra no hi ha un hospital psiquiàtric i la solució definitiva es pot allargar en el temps. Els sindicats teoritzen amb la possibilitat que l’executiu tingui en ment un futur trasllat al centre psiquiàtric que s’obrirà a la Seu d’Urgell conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, però això no serà immediat.

L’home passa moltes hores sol, encara que està molt medicat. El seu excompany de cel·la l’acompanya durant el dinar i un altre intern passa algunes estones jugant-hi al pòquer per intentar que el temps sigui més amè.

La resta del temps el passa sol, en un mòdul dissenyat per acollir menors i amb poques visites fins que quedi tot organitzat quant a educadors, professors i assistència psicològica i psiquiàtrica. Certament, l’home eximit de la responsabilitat penal no es queixa de la vida que porta dins de la presó, encara que les mateixes fonts indiquen que es troba molt sedat pels fàrmacs que se li subministren. Actualment a la presó no existeix un altre espai per assimilar-lo mínimament a una àrea psiquiàtrica. Aquest és un dels altres punts que els funcionaris denuncien, en considerar que s’hauria de disposar d’un hospital psiquiàtric penitenciari, evidentment adaptat a les necessitats d’Andorra.

CLAUS

1 Actuació per l’alteració mental

Els magistrats del Tribunal de Corts van concloure que l’autor confés de l’assassinat d’un empresari resident a Vila va actuar mogut per l’alteració mental.

2 Absolt del delicte d’assassinat

La sentència pel crim ocorregut el 21 de setembre del 2020 va absoldre l’acusat del delicte d’assassinat i d’altres infraccions que li imputaven.

3 Tractament mèdic durant 25 anys

La sentència va determinar una mesura privativa de llibertat, la d’internament durant 25 anys en un centre psiquiàtric per seguir tractament mèdic.

4 El crim va succeir al xalet de la víctima

La nit del crim l’acusat va colar-se al domicili de la víctima, que havia estat el seu cap anys abans, i el va colpejar amb un martell tàctic.

tracking