La parròquia ha reduït el deute de 14 a 7,2 milions en el mandat de Gili

El comú aprova un pressupost per al 2023 d’un total de 39,9 milions d’euros

El terreny on es construiran els pisos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany ha reduït l’endeutament comunal de 14 a 7,2 milions d’euros en tres anys, una disminució del 49% en termes percentuals. Ho va revelar el cònsol menor i conseller de Finances, Quim Dolsa, en la roda de premsa posterior al consell de comú celebrat ahir a la tarda. La corporació estima que aquesta xifra si situarà en 5,4 milions d’euros al tancament d’aquest any. Si es posa en relació l’endeutament amb la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys –la ràtio que estableix la legislació vigent per fixar el topall màxim, del 200%–, el percentatge pujava al 53% el 31 de desembre del 2019, mentre que el mateix dia d’aquest any es preveu que hagi caigut al 19%. Aquestes xifres s’han assolit gràcies a la reducció de l’endeutament a llarg termini, que ha passat d’11,1 milions d’euros el 2019 als 4,3 milions actuals.

“La situació financera heretada del darrer mandat era bona i nosaltres l’hem millorat”, no va dubtar a afirmar Dolsa. En la sessió el mandatari va informar, a més, que la tresoreria del comú puja a 30,5 milions d’euros, i va detallar que s’està estudiant la possibilitat de rendibilitzar aquests diners en “operacions financeres” a curt termini i “de baix risc”, per aprofitar els increments dels tipus d’interès decretats en els últims mesos pel Banc Central Europeu.

Així mateix, en la sessió de comú va aprovar-se el pressupost per al 2023, de 39,9 milions d’euros, en què destaca la partida d’inversions reals, de 12,6 milions d’euros. Els projectes més importants previstos en el pressupost són l’execució de la primera fase (excavació del terreny i construcció de l’aparcament) de l’edifici de pisos a preu assequible, situat a l’avinguda del Pessebre; la construcció de l’aparcament de l’Església; l’ampliació i millora de la llar de jubilats; la construcció de la instal·lació artística del projecte Caldes; l’execució del pla especial Suble-28 a Can Noguer; l’adjudicació del projecte de concessió administrativa de l’aparcament de l’Obac; la instal·lació dels ascensors de Fiter i Rossell; la rehabilitació dels ponts i millora del seu entorn, així com de diversos edificis comunals, incloent-hi el Prat del Roure, l’Espai Caldes, la borda Gabriel, les escoles bressol i l’escorxador; l’execució de diversos treballs a Ràmio, a la vall del Madriu-Perafita-Claror, i millores a la via pública i als parcs i espais verds, entre d’altres.

El pressupost per al 2023 també es fixa com una de les prioritats treballar per millorar l’eficiència energètica i consolidar la mobilitat sostenible. Per això s’ha previst millorar l’eficiència de l’enllumenat públic i dels edificis comunals i el manteniment del servei del bus a la demanda. En els àmbits cultural i social es manté la dotació per al Festival de jazz, d’una banda, i per al programa de prestacions socials. El comú donarà continuïtat a les polítiques socials “tenint en compte les conseqüències de la situació econòmica inflacionària sobre la ciutadania”, va remarcar Dolsa.

La minoria, que es va abstenir en la votació del pressupost, va retreure a la majoria que bona part de les inversions previstes siguin plurianuals, fet que “hipotecarà” el govern que sorgeixi de les eleccions comunals. “Hi ha projectes que es reconduiran al 2024, en alguns casos fins al 2026”, va alertar la consellera Núria Barquín. La minoria també va dubtar de la conveniència d’impulsar projectes “milionaris” com, per exemple, la instal·lació artística de l’Espai Caldes, la factura de la qual pujarà a un total de més de cinc milions d’euros.

tracking