Previsió per al 2023

Els economistes descarten la recessió

Els economistes pronostiquen un alentiment de l’economia durant l’any vinent, amb un creixement que en tot cas serà petit

El turisme continua sent la principal activitat econòmica del país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2023 serà sens dubte un any complicat en el terreny econòmic, una situació en la qual coincideixen els experts. I és que amb una inflació que encara es mantindrà relativament elevada, tot i que s’ha moderat els últims mesos, i uns tipus d’interès a l’alça, i que segurament continuaran pujant almenys durant el primer semestre, difícilment el creixement serà gaire elevat. Així, després d’un exercici que es pot qualificar com a molt bo, amb un creixement que pot ser de prop del 10,9%, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), les previsions no són tan bones pel que fa al 2023. “Les perspectives generals no són gaire encoratjadores perquè la inflació ha estat molt elevada i per controlar-la s’han fet pujades dels tipus d’interès, que segons s’ha vist històricament aturen l’economia”, opina Antoni Bisbal. Aquest economista considera, però, que contràriament al que pot passar als països de l’entorn europeu, Andorra no entrarà en recessió, sinó que “creixerà molt poc o pràcticament res”.

Una mica més optimista es mostra Josep Delgado, segons el qual Espanya no entrarà en recessió el 2023 i això ajudarà Andorra a mantenir cert creixement, “ja que la majoria dels nostres clients són espanyols” i el turisme de proximitat continuarà funcionant. D’aquesta manera, si l’economia del veí creix prop d’un 2,5%, “nosaltres podem doblar aquesta xifra”. Delgado destaca com a punt fort del país el fet que hagi superat la pandèmia “amb poca destrucció del teixit productiu”. “Hem passat una situació molt difícil i ho hem fet amb força èxit”, emfasitza aquest economista. El que també és clar és que la inflació, impulsada enguany per la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, continuarà sent l’any vinent un maldecap per als governants, tot i que darrerament s’està frenant. “La inflació difícilment tornarà a ser negativa o de zero a curt termini, però si ens instal·lem en un 2% seria perfectament gestionable i aquest seria un objectiu a un, dos o tres anys vista”, va opinar Delgado, segons el qual Andorra pot incidir en aquest indicador incrementant la seva capacitat de producció energètica i creant “habitatge pensat per als treballadors, àmbit en el qual l’Estat té un paper important”. En aquest mateix sentit, Bisbal considera que la inflació anirà baixant fins situar-se “entre el 3% i el 5%”.

Per fer front als increments de preus, s’han anat augmentant els tipus d’interès i es preveu que continuï aquesta tendència el 2023. “Personalment, no crec que hi hagi pujades molt importants atès que els bancs centrals tenen la sensació que la inflació ja no està descontrolada i, per tant, no hi ha motius perquè continuïn creixent”, va opinar Delgado. I és que, segons recorda, “no és normal” que els tipus fossin del 0% o fins i tot negatius com ha passat els últims anys, “motiu pel qual crec que aniran pujant però amb tendència a l’estabilització”, de manera que “et cobrin entre un 6% i un 7% d’interès” per un préstec. De la mateixa opinió és Bisbal, segons el qual “no continuarem veient pujades dels tipus d’interès significatives. A partir d’ara pujaran molt poc o es mantindran”, fins a situar-se “entre el 3,5% i el 4,5%”.

Davant aquest panorama econòmic, la recomanació per al ciutadà és “diversificar i defensar el poder adquisitiu”, segons Delgado. En la mateixa línia, Bisbal fa èmfasi que “no recomanaria entrar en borsa, sinó tenir els estalvis en productes altament segurs encara que donin menys rendibilitat i passar el 2023 amb tranquil·litat”.

CLAUS

1 Creixement petit sense entrar en recessió

El creixement de l’economia podria ser pràcticament nul l’any vinent, si bé altres experts pronostiquen que pugui arribar fins al 5% si també creix a Espanya.

2 La inflació s’anirà moderant

La tendència a la moderació de la inflació que ja s’ha iniciat els últims mesos continuarà durant el 2023, i es podria situar així entre un 4% i un 5%.

3 Diversificar i no invertir en renda variable

El panorama complicat que es preveu el 2023 obliga a “diversificar” les inversions i a apostar per productes segurs, tot i que tinguin menys rendibilitat.

tracking