canvi climàtic
El 2022 ha estat l'any més càlid registrat al país des del 1937
El 2022 tanca amb una temperatura mitjana de 12,4 ºC, 2,3 per sobre de l’habitual
El 2022 ha estat l’any més càlid registrat a Andorra des des del 1937, quan es van començar a recollir les temperatures del país, segons va informar ahir Acció Climàtica. L’estació meteorològica de la central hidroelèctrica de FEDA va percebre una temperatura mitjana anual de 12,4 ºC, 2,3 per sobre de l’habitual, que se situa en 10,1 (segons el període de referència 1981-2010). Aquestes temperatures més altes no només es van produir en l’estació de FEDA, sinó que es tracta d’un fenòmen que va afectar el país de manera general, segons va detallar al Diari el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martí.
“Estem immersos en el canvi climàtic i l’augment de les temperatures”, va assegurar el meteoròleg. Una tendència que el 2022 evidencia. De fet, fins ara, els últims anys més calorosos havien estat el 2019 i el 2020. “Dels últims quatre anys, tres han estat els més càlids de la història d’Andorra, el que dona una representivitat de la tendència a l’alça de les temperatures”, va observar.
De fet, l’any passat es va acomiadar amb temperatures més altes de l’habitual, amb un mes de desembre on van superar la mitjana climàtica del període de referència. Andorra Recerca + Innovació (ARI) va informar que el mes va començar amb temperaturs normals per l’època de l’any i, fins i tot, inferiors, sense superar els 10ºC. Tanmateix, a partir del dia 18 hi va haver un gir meteorològic i les temperatures van augmentar sense baixar dels zero graus la resta del mes i amb màximes superiors als 10 ºC a l’estació de FEDA. En concret, el dia més calurós del mes va ser el 31 de desembre, amb 16 ºC. “Pot semblar contradictori, al desembre hem tingut els dos extrems, nevades a cotes baixes i dèficit de neu”, va observar Martí, que va sostenir que és un fenòmen habitual en el context climàtic actual.
Durant l’últim mes de l’any passat, la temperatura mitjana mensual a l’estació de FEDA va ser de 4,8 ºC, quan hauria d’haver estat de 3,1, amb una anomlaia positiva d’1,7. La temperatura màxima mitjana va ser de 8,71 ºC i la mínima mitjana de 0,9.
Sobre les temperatures de l’any passat, Martí va destacar que el 2022 també bat rècords pel que fa als dies d’estiu registrats. En concret va tenir 89 dies, superant els 74 dies registrats el 1994, amb una temperatura màxima igual o superior a 25ºC.
Ara bé, això significa que al 2023 les temperatures encara seran més altes? La resposta del meteoròleg és que no necessàriament. Sí bé és cert que “les projeccions indiquen que les temperatures pujaran els propers anys, hi haurà alts i baixos i, per tant, pot ser que el 2022 hagi estat un any a l’alça”. De moment, les previsions són que “a nivell global continuaríem parlant de temperatures superiors a l’habitual i valors de precipitació inferiors als normals”.
Pel que fa a les precipitacions, el 2022 tanca com un any “sec” en què es va acumular un 75% de la precipitació normal. Tot i això, Martí va apuntar que “no s’observa clarament una tendència de disminució del total de precipitacions anuals però sí un canvi en el seu comportament”. “Poden caure menys sovint, però quan caiguin serà amb més quantitat”, va indicar, explicant que aquest clima més extrem comporta dificultats per gestionar els recursos hídrics
Pel que fa al mantell nival, el metoròleg va remarcar que el 2022 va tancar amb un dèficit marcat dels gruixos de neu. En concret, el 31 de desembre, l’estació de Sorteny va registrar un gruix de 42 centímetres, quan el normal hauria estat d’1,20 metres. En aquest sentit, el meteoròleg va remarcar que això suposarà una disminució dels recursos hídrics al Principat. Ara bé, Martí va indicar que això no significa que Andorra deixi de ser un país de neu. “Continuarà nevant, fins i tot a cotes baixes, però potser no ho farà amb la mateixa freqüència i intensitat d’anys anteriors”, va detallar.